maandag 23 juli 2012

Makkum


Harlingen - maandagmorgen worden we wakker als de koperen ploert al aan een strakblauwe hemel staat. Met de leenfietsen van de watersportvereniging gaan we naar AH, en slaan groot in. De fietsen hebben een bagagerek voor het stuur, en al waggelend vanwege het gewicht aan boodschappen fietsen we terug naar de jachthaven. Na de lunch schutten we via de Tjerk Hiddessluis naar buiten, we hebben weer geluk, de sluisdeuren staan al open voor een Duits zeiljacht, dat voor ons de sluis invaart. Aan de gespannen poephouding van de dame voorop valt al af te leiden dat dit voor het stel aan boord geen alledaags gebeuren is. Gelukkig weet ze op tijd een grijptouw te pakken, dat daar hangt als hulpmiddel voor kleine open bootjes. Wij leggen op dezelfde hoogte in de sluis aan, tegen de tegenoverliggende sluismuur. Buiten is het op dat moment hoog water, en als de sluiswachter de rinketten meteen vol openzet lijkt het de Niagara waterval wel. Met een hartverscheurende kreet moeten zowel de buurvrouw als haar schipper het grijptouw loslaten, ze hebben verzuimd vast te maken. Ze heeft geluk dat ze niet in het gapende gat met kolkend water tussen wal en schip valt. met een knal komt hun schip tegen de 'Chip' tot stilstand. Op m'n allervriendelijkste Duits heb ik ze verteld dat we in Holland gewend zijn ons schip in de sluis vast te leggen. De tocht naar Kornwerderzand via de 'Boontjes' is een genoegen, helaas op de motor want op dit drukke, smalle vaarwater hebben we recht in de wind. We komen een lange file van zeilboten tegen in de richting van de Waddeneilanden, waarvan al is omgeroepen dat ze tjokvol liggen, dus dat wordt dringen daar.
Na Kornwerderzand gaan we rechtstreeks naar Marina Makkum, tanken en passant de dieseltanks weer vol.

Mariska en John bellen dat ze met Thijs aan het strand van Makkum liggen, dus als we vastgemaakt hebben en ingecheckt zijn wandelen we ook naar het strand. Thijs heeft helemaal de smaak van strand en water te pakken. Tegen het einde van de middag drinken en eten we wat op een van de vele terrasjes op de boulevard, waarna J+M+T retour Akkrum gaan en wij in de kuip in het zonnetje nog even nagenieten.

Dinsdag maken we schoon schip en hopen we nog wat van dit prachtige weer te genieten. Na 3 weken intensief gebruik, hebben de kuip en de buitenzijde een flinke schoonmaakbeurt nodig, van alle ruige tochten op zee is veel zout achtergebleven. En al het Rijnmond vuil, dat zich als laag op de boot heeft verzameld, en door de regen geleldelijk is weggespoeld, heeft overal lelijke zwarte strepen achtergelaten. Je moet er niet aan denken dat als je daar woont, je al die vuiligheid inademt.

Woensdag komen Louise, Louis, Arnold en Bart naar Makkum voor een stranddagje. Daarna blijft Arnold aan boord logeren en varen we door de Friese binnenlanden naar Akkrum.

mh : 541,6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten