zondag 29 juli 2012

Akkrum


Vrijdag - We doen inkopen in het gezellige plaatsje Heeg, en verlaten de passantenhaven rond de klok van elf richting Prinses Margrietkanaal. Het is daar betrekkelijk rustig met beroepsvaart, maar des te drukker met pleziervaart. Het is gewoon filevaren. Ter hoogte van Irnsum slaan we af naar de Kromme Knillis, en via doolhof Akkrum komen we in het haventje tegenover John en Maris, waar we afmeren in de box van de buren. 's Avonds eten we gezellig met kleinzoon Arnold bij John, Maris en Thijs, 's nachts slapen we op de boot.

Op zaterdag is dan de grote dag : Thijs is jarig, hij wordt twee ! Tegen tienen zijn alle kinderen en kleinkinderen binnengedruppeld, en vertrekken we naar een locatie op het Friese platteland voor een fotossessie, die door de kinderen ter gelegenheid van ons 40-jarig huwelijk geregeld is. Dwars door de vette zeeklei en maisvelden onder regie van een fotografe, na een half uurtje zien we er niet meer uit. Maar het resultaat dat we via het cameraschermpje al even kunnen bekijken, ziet er veelbelovend uit !
Bij terugkomst wordt de prachtige verjaardagstaart, een waar kunststukje van Saskia, aangesneden door Martijn, die ook al bakkersvaardigheden in de genen blijkt te hebben.


Na de lunch komt alle overige visite , het wordt een gezellige boel in de tuin, onder een heerlijk zomerzonnetje. Het kroost vermaakt zich met elkaars speelgoed, en de ouderen genieten van een heerlijke BBQ op de echte Cypriotische Souvla-gril. Als alles en iedereen weer naar huis vertrokken is, puffen we nog even uit bij John en Mariska en gaan vroeg te kooi.

Zondag drinken we bij J&M nog even gezellig koffie met het restant van de kingsize verjaardagstaart, opa en oma Bloothoofd komen langs met Hans en Corrie. Rond lunchtijd, na een dikke onweersbui, gooien we de trossen los, en om de armlastige gemeentekas van Akkrum niet nogmaals te spekken met een schandelijke € 2,- per brug, maken we een ommetje via Grouw.
Eenmaal door  het Prinses Margrietkanaal en het stormachtige Sneekermeer, slaan we af  over de Goengarypster Puollen en de Noarder Aldewei, en varen dan de Jouster Sylroede in, richting Joure. We vinden in de Sylroede het allerlaatste vrije aanlegplaatsje, wat een drukte hier. Zal wel komen door de lage prijs, inclusief stroom kost een ligplaats voor de nacht € 10,-. Met de zon in de kuip, uit de wind genieten we van het uitzicht en de bedrijvigheid op het water.
Later op de avond denken we dat we hallucineren, er vliegen allerlei vreemde objecten door de lucht, zelfs auto's. Het blijken heteluchtballonnen te zijn !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten