dinsdag 2 juli 2019

Vlieland - Harlingen


Dinsdag 2 juli 2019

De weersvoorspellingen kloppen weer eens  voor geen meter. Er zou vanochtend Bft 6 blazen. We hebben ons ingesteld op een lange nacht, en als we rond 9 uur wakker worden, verbazen we ons over de relatieve rust onder een blauwe hemel. We hadden eigenlijk een vroeg vertek morgenochtend ingepland, maar na een snelle  check in het navigatieprogramma blijkt, dat het nog niet erg veel te laat is om alsnog te vertrekken naar Harlingen. Een deel van de tocht zal de stroom tegen ons lopen, de gevolgen voor de vaartijd blijken relatief beperkt. Dus een snelle douche, de fietsen inpakken, ontbijten en alles vaarklaar maken. Om 10:15 gaan de trossen los en stomen we naar buiten, de Vlielander jachthaven uit.


De wind aarzelt tussen noord en noordwest, in het eerste deel van onze tocht zullen we blootgesteld worden aan een stevige wind en binnenlopende golven vanaf de Noordzee. De verwachting is dat zodra we de zandplaat Richel gerond hebben, de golven mee zullen vallen. Dat komt niet helemaal uit maar er valt te leven met de swell, we hebben erger meegemaakt. We hebben al snel de stroom tegen, maar met motor en  genua maken we toch een acceptabele voortgang.

We varen keurig onze waypoints af, scharrelen tussen de bruine vloot en de anderhalve zeiler door die de elementen ook trotseert.  Het grootste deel van de tocht varen we buiten  het officieel betonde vaarwater, dat we (uiteraard  goed oplettend) meerdere keren oversteken. Zo varen we de kortste afstand, en hebben we weinig last van de hekgolven van de grote scheepvaart. Vlieland vervaagt steeds meer, Harlingen komt steeds duidelijker in beeld. De wind is stevig, maar wij varen grote stukken recht voor de wind, en dan heb je er weinig last van. Tegemoetkomende zeilschepen, de  meesten op de motor,  springen op en over de golven dat het een lieve lust is.

Binnen de Harlingen pieren zetten we koers naar de Tjerk Hiddesz sluizen, waar we bijna meteen naar binnen geschut worden. In de jachthaven van de HWSV is de havenmeester pas om 15:00 op z'n post, we krijgen box #28, vlakbij het havengebouw. We pakken de vouwfietsen uit, en gaan inkopen doen. Als de weergoden het toelaten, varen we morgen naar Oudeschild op Texel.






De vandaag gevaren route :




Geen opmerkingen:

Een reactie posten