woensdag 10 juli 2019

Texel (2)


dinsdag, 9 juli 2019

In afwachting van de komst van de kids met aanhang om op 13 juli de verjaardagen van Irene en Louise te vieren, hebben we ons tempo aangepast aan de vakantiesfeer hier. Op de jachthaven is het zeker aan de kant van de kleinere jachten erg rustig. Toch valt er genoeg te beleven als er nieuwe binnenkomers zijn. Het aanleggen is kennelijk een kunst die weinigen tot in de puntjes beheersen. Meestal is het een spektakel dat waard is vanuit de kuip bekeken te worden. Ook de trailerhelling waar we direct naast liggen is een onuitputtelijke bron van vermaak om andermans leed. Niet zo netjes, maar we genieten ervan.

Tussendoor vullen we de tijd met lezen, fietsen, inkopen doen, luieren en genieten van de zon als die schijnt. Lopen is geen succes, Irene heeft behoorlijk last van haar versleten knie, en ondanks brace en paracetamol is afstanden lopen er niet bij. De in augustus geplande plaatsing van een knieprothese blijkt hoognodig.

Het weer is wisselend, we liggen op de weerkaarten steeds op de grens van hogedrukgebieden op de oceaan in het westen, en depressies in het noorden en oosten. Het voordeel van het verblijf aan boord is dat je ieder zonnestraaltje meepikt.

Tijdens een mindere periode in het weer, is het tijd onze WiFi-versterker met eigen boordrouter tot de orde te roepen. Sinds ons vertrek uit Herkingen weigert die te doen waarvoor die ooit aangeschaft is. Nu het WiFi netwerk van de jachthaven onze telefoons steeds in de wacht zet, een goed moment alles nieuw in te stellen. Na een uurtje zweten lukt dat en hebben we weer een eersteklas verbinding. Het elektronische spook lijkt ook onze Digitenne ontvangst te ontregelen, maar dat blijkt de KPN zelf op z'n geweten te hebben. Zij schuiven met de uitzendfrekwenties in de nieuwe HD versie van Digitenne.

Vandaag hebben we het in de afgelopen jaren gemoderniseerde museum Kaap Skil bezocht, het oude Juttersmuseum. Zeer de moeite waard, we hebben genoten van de anekdotes van een oude Texelse jutter die er als vrijwilliger dagelijks z'n verhaal doet. In het museum liggen veel recent opgedoken voorwerpen van schepen, die in de voorgaande eeuwen bij storm en ontij hier op de kust hun trieste einde hebben gevonden.

 's Middags zien we een stel op de trailerhelling druk in de weer met een grote jetski met een bijzondere uitrusting. Na een lange voorbereiding met het nodige gemopper wordt duidelijk dat het een installatie betreft waarmee je met waterdruk je vanuit het water kunt laten optillen.

Nadat z'n metgezellin meerdere keren tot aan haar middel in haar ondergoed in het water heeft gestaan om alles goed te leggen, gaat de eigenaar eindelijk, als door een reuzenhand opgetild, de lucht in. We zien hem langzaam in de richting van de vissershaven verdwijnen, en pas na een uur of twee, nog steeds balancerend op z'n brandslang terugkomen.

's Avonds valt de wind helemaal weg en is de jachthaven een spiegel. Helaas blijft het niet zo, de woensdag brengt een weeromslag, zuidenwind met lagere temperatuur, met af en toe regen. Naar het weekend toe wordt steeds beter weer verwacht.



Donderdag 11 juli zijn de weerberichten weer niet denderend, er trekt een lagedrukgebied over van west naar oost. Texel ligt net in een strook zonder neerslag, wij trekken de stoute schoenen aan en rijden op onze DiBlasi  vouwfietsen  naar Paal 17 aan het strand. Het is er gezellig druk, en de menukaart ziet er nog net zo goed uit als in andere jaren. Alleen de prijzen hebben hier de nodige inflatie meegemaakt. Na de lunch keren we via de AH in den  Burg terug met een aanvulling op de drank en fruitvoorraad. De wind is gedraaid, we rijden ontspannen voor de wind !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten