woensdag 3 juli 2019

Harlingen - Oudeschild (Texel)


woensdag 3 juli 2019

Vandaag loopt de wekker om 8:00 af,  om te luisteren naar het marifoon weerbericht voor de scheepvaart. Dat klinkt geruststellend, wind uit noordelijke richting, kracht 3-4, bij Texel mogelijk 5. Te danken aan het hogedrukgebied dat vanaf de oceaan z'n invloed uitoefent.
We gaan vertrekken ! We verzorgen de inwendige en uitwendige mens, en melden ons rond 10 uur voor de sluis om naar zee te schutten.

We moeten wachten op een grote clipper die ook naar buiten wil, en schutten gezamenlijk in de grote sluis. Oppassen, het sluis spreekwoord zegt 'van zoet naar zout - gaat fout' . Dat wordt veroorzaakt door het zoute water dat bij openen van de sluisdeur door de grotere dichtheid dan die van zoetwater een onderstroom vanuit de sluis veroorzaakt. Op zijn beurt veroorzaakt dat een bovenstroom zoetwater de sluis in. Je wordt dus de sluis ingezogen. Als je niet oplet, lig je zo achterstevoren in de sluis.

Eenmaal op zee is het behoorlijk druk, er is een stroom zeiljachten onderweg in het vaarwater de Boontjes, vanaf de Waddeneilanden in de richting van de sluis van Kornwerderzand. Ons eerste deel van de route naar Texel loopt hier ook. We hebben vrijwel meteen de ebstroom te pakken, die tot Texel bij ons zal blijven. We schieten dus lekker op. Voorbij Kornwerderzand zijn we redelijk eenzaam, slechts af en toe zien we een medezeiler. Al rond drie uur kunnen we aanleggen in de Waddenhaven Texel in Oudeschild, ons verblijf voor de komende weken.

In de haven wachten wel een paar verrassingen : net als vorig jaar wordt er met groot materiaal hard gewerkt aan de versteviging van de dijken. Nu aan de overkant van de haven. Als tegemoetkoming in de overlast krijgen we een lekkere Oudeschilder koek. Die gaat er in als koek !

We leggen aan op de A- en B-steiger, bedoeld voor jachten met een lengte van maximaal 8 meter. Volgens de website zijn de oude gammele vingerpieren vervangen door langere en stabielere exemplaren. Ja overal, behalve bij de A en B steiger. Tot overmaat van ramp ligt er een motorboot maat slagschip geparkeerd aan de langssteiger op een plek die voor kleinere schepen bedoeld is. Omdat we voor langere tijd willen boeken, spreken we havenmeester aan op z'n taak. Hij zegt toe ons een plaats aan de  langssteiger te bezorgen, en grote schepen naar hun eigenlijke ligplaats te dirigeren.

Als we goed en wel geïnstalleerd zijn, fiets ik naar de viszaak waar we al een paar keer van gedroomd hebben. Het saldo op onze spaarkaart krijgt een flinke boost. Heerlijke haring en lekkerbek !

De wifi en digitenne-signalen zijn hier prima. Vanavond kijken naar de halve finale van het dames WK voetbal ! 
































de vandaag gevaren route :


Geen opmerkingen:

Een reactie posten