zaterdag 6 juli 2013

Enkhuizen


zaterdag 6-7  's Morgens is John al vroeg present in Makkum om z'n gezin weer compleet te maken. We nemen afscheid tot morgen als we elkaar weer in Enkhuizen zien. Om ca 10:30 varen we de marina uit en zetten koers naar Enkhuizen. Het is vrijwel windstil, en een zo goed als golfloos IJsselmeer ligt voor ons.
De motor knort tevreden, stuurautomaat gaat aan, Irene verpoost op het voordek terwijl de schipper z'n krantje kan lezen. Het is een schitterende tocht, heel anders dan we tot nu toe dit jaar hebben meegemaakt. Het watersportvolkje is en masse ontwaakt, het is behoorlijk druk op het water. Zo nu en dan moeten we de stuurautomaat opdracht geven even uit te wijken, sommige Germanen kennen het verschil tussen BB en SB niet, en de kapitein van de veerboot Enkhuizen-Stavoren lijkt wel dronken. Hoe meer we uitwijken, hoe meer hij op ons afstuurt. Als we hem na het passeren nakijken, blijkt hij continu een zigzagkoers te varen, hoewel hier toch geen vijandige onderzeeërs te zien zijn. Rond half vier lopen we de buitenhaven van Enkhuizen aan, hier is het zo druk dat we ervan afzien hier aan te leggen in verband met ons programma van morgen. We varen naar de Compagnieshaven, waar het ook een drukte van belang is. We krijgen een box toegewezen, die naar achteraf blijkt morgen weer vrijgemaakt moet worden. De gezamenlijke havenmeesters kunnen het probleem nu niet oplossen, we moeten morgenochtend verleggen naar een plek die dan hopelijk vrijkomt.
Irene verschalkt een schol en de schipper twee tongen op een terras aan de haven. We moeten oppassen dat de kraaien en meeuwen de vis niet van ons bord bietsen. In een heerlijk avondzonnetje genieten we na in de kuip met een Nespresso.
De gevaren route :

Geen opmerkingen:

Een reactie posten