woensdag 21 juli 2010

Volendam - IJmuiden- Scheveningen

Maandag om 9:00 vertrekken we uit Volendams Marina, na eerst nog even bij Deen geproviandeerd te hebben. Het wordt een hete dag met veel zon en weinig wind, de wind die er staat komt natuurlijk weer eens uit de verkeerde hoek. Via het Markermeer, de Schellingwouder brug en de Oranjesluizen geraken we in de heksenketel van het Amsterdamse IJ. Zoals verwacht komen we daar Wil en Daan tegen, die samen met Jeanne en Cees Balvert op hun Katwijker retroschuit de 'Adriana' onderweg zijn naar Wil's favoriete Valk in  Emmeloord. Ter hoogte van het Centraal Station proberen we op alle mogelijke manieren de aandacht te trekken, maar de bemanning van de Adriana heeft meer oog voor het ontwijken van de kris kras door elkaar varende ponten en binnenvaartschepen dan voor die prachtige zeilboot die aan de overkant in tegengestelde richting vaart. We hebben afgesproken die ontmoeting elders nog een keer over te doen.
Om 15:30 meren we na het passeren van de zeesluizen in de Marina van IJmuiden af. Louise en Louis met de kleinzonen zitten dan al in hun favoriete strandtent op het nabijgelegen strand. We laten ons de koude drankjes en de aansluitende warme hap goed smaken. Kleinzoon Arnold vermaakt zich zoals gewoonlijk prima met zand en water.


Dinsdag vertrekken we rond 9:00 vanuit IJmuiden richting Scheveningen. Bij het uitvaren van de haven komen we een reusachtig cruiseschip tegen, waarvan de massaal over de railing hangende passagiers driftig zwaaien naar dat nietige zeilbootje dat de zee opgaat. Tegen ons gangbare principe om met inachtneming van het getij te varen, vertrekken we een paar uur later dan zou moeten, bepaald door de openingstijd van de supermarkt. Door dicht onder de kust te varen blijft de tegenstroom nog enigszins beperkt.
De wind is nauwelijks aanwezig, en het is behoorlijk nevelig. Achtereenvolgens doemen Zandvoort, Noordwijk, Katwijk en Scheveningen op uit de nevels. Eventjes kunnen we zeilen, voor de rest maakt de motor overuren, evenals de stuurautomaat. Tijdens de zon-perioden luiert het scheepspersoneel op het voordek.
Bij het naderen van de Scheveningse haven bekijken we de Pier en het Kurhaus voor de verandering weer eens van de zeekant. Rond 3 uur melden we ons per marifoon keurig volgens voorschrift bij de Verkeerscentrale op kanaal 21 om te vragen of we door kunnen varen naar de jachthaven. Toen de Norfolklijn nog afvaarten had vanuit Scheveningen was dat altijd spannend. Nu zitten de mannen daar in die toren aan de haven volgens ons de hele dag duimen te draaien. We krijgen door de havenmeester een mooi plaatsje toegewezen aan de langssteiger in de passantenhaven. We spuiten alle zout en viezigheid van de boot.
Al snel blijkt dat we niet de enigen zijn die Scheveningen voor een pitsstop hebben uitgezocht. Binnen de kortste keren ligt de haven tjokvol gestapeld. We halen de fietsen tevoorschijn, brengen bij de Jumbo de scheepsvoorraad weer op peil en eten bij Roeleveld weer eens een heerlijk harinkje.
Dochter Lies komt gezellig mee-eten en later op de avond komen Anneke en Hans nog een hartversterkertje halen. Toen ze in de late uurtjes naar huis gingen lagen de meeste buren al te kooi, in de hoop woensdagmorgen vroeg te kunnen vertrekken. Dat gaat in zo'n volle haven natuurlijk problemen geven, dat hebben we al eerder meegemaakt. Bepaald door het tij vertrekken wij in zuidelijke richting pas na twaalven, dus we gaan dit spektakel rustig vanuit de kuip gadeslaan onder het genot van een lekker kopje koffie !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten