zondag 18 juli 2010

Richting Zuid

De laatste dagen op Texel staan in het teken van het afwachten van gunstig weer voor het begin van onze terugreis. Dat wil zeggen acceptabele windsnelheid, -richting en golfhoogte. Het ziet er beroerd uit, de ruim twintig meter diepe Texelstroom staat bekend als een onvriendelijk vaarwater met hoge stroomsnelheden en vervaarlijke brekers bij wind tegen stroom.
De windsnelheden willen maar niet onder de 5-6 Bft komen en regelmatig trekken dikke buien met hevige windstoten over, afgewisseld met zon. Dat levert soms mooie regenbogen op ! Buren op de steiger probeerden gisteren te vertrekken, maar waren vanwege de slechte omstandigheden binnen een uur weer terug.

Voor de terugreis gaat onze voorkeur uit naar de route over zee naar IJmuiden. Door de harde ZW wind en het ongunstige tij wordt die optie echter geschrapt. Blijft over het IJsselmeer via de Stevinsluis in Den Oever. Die is dan weer te bereiken ofwel via het Vaarwater over de Bollen, of via de Texelstroom, het Gat van de Stier, het Malzwin en aansluitend het Visjagersgaatje. De Bollen moet je met hoogwater passeren, de tweede route kun je zo uitkienen dat je vanuit Oudeschild met de laatste ebstroom de Texelstroom opgaat, met de kentering bij het Gat van Stier bent en vervolgens door de vloedstroom het Malzwin Visjagersgaatje ingespoeld wordt.

Gezien de getijden is de laatste optie vandaag het gunstigste, we kunnen om 8:00 uit Oudeschild vertrekken.
De Texelstroom doet z'n reputatie eer aan met vervelende golven, we nemen veel buiswater over maar naarmate we tussen de banken komen wordt dat beter. Vanaf het Gat van de Stier is de route naar Den Oever bezeild, en we kunnen op de banken om ons heen de zeehonden zien liggen (zie fotootje links). Op de achtergrond in de verte is het witte silhouet van de veerboot naar Texel zichtbaar.

Na de sluis van den Oever zeilen we naar Enkhuizen, met tussendoor in buien heel veel wind, we gaan als de brandweer. Na het Naviduct in Enkhuizen gaat de motor aan, de route richting Marina Volendam is recht in de wind en we willen daar voor 18:00 aankomen. Het wordt uiteindelijk 17:30,  de wind gaat helemaal liggen en we genieten na een lange reis van in totaal 10 uur varen in de kuip van een wijntje en een sigaartje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten