donderdag 22 juli 2010

Maasgeul

Op woensdag staat de oversteek van de Maasgeul gepland, de route is Scheveningen - Stellendam. Zoals op de vorige Noordzeepassage vanaf IJmuiden moeten we schipperen met de vertrektijd qua getij. Zeker in een overvolle haven als Scheveningen is het ondoenlijk heel vroeg te vertrekken. Kies je het volgende tij, dan heb je weer de voorwaarde dat je niet te laat op je bestemming wilt aankomen. Vandaar dat we om 13:00 vertrekken en op de koop toe nemen dat we een paar uur stroom tegen hebben. Het voordeel is wel dat de grote vertrekgolf uit de haven dan is uitgewoed. Zoals vermoed, leverde dat de nodige spannende momenten op. De oogst : een gebroken vlaggenstok, hier en daar een paar krassen op boot en ziel, en een paar geknakte ego's. Een deel van de problemen wordt veroorzaakt door de nieuwe bebouwing rond de Scheveningse jachthaven. Bij een niet eens zo harde ZW wind ontstaat er een klein stormpje in de lengterichting van de haven, waardoor manoeuvreren lastig is.
Zoals steeds de laatste dagen hebben de wind recht op de kop, dus het zeil wordt niet gehesen. De passage van de Maasgeul is een van de drukste die we ooit hebben gehad, we moeten met hulp van de radarpost Sector Maasmond op marifoonkanaal 3 echt een slalom maken tussen de snelvarende binnenkomers en uitgaanders van de Nieuwe Waterweg.

Eenmaal voorbij de geul, bij de aan te leggen tweede Maasvlakte kunnen we van nabij bekijken hoe honderden miljoenen belastinggeld als Hollands Glorie letterlijk in het water wordt gesmeten. Vlak voor de nieuwe Maasvlakte varen we door 17 m diep water, dus om daar een kunstmatig schiereiland te bouwen is heeeel veel zand nodig (zie hier), zo'n 600.000.000 kuub. Er wordt door een leger zandzuigers nog steeds druk gespoten. We hebben intussen flink de stroom in de rug en draaien zo het Slijkgat in. Het is niet te geloven maar de wind draait met ons mee, de hele reis de wind pal van voren. Via de zeesluis van Stellendam komen we op het Haringvliet, en meren om 19:45 af in de Marina Stellendam. De scheepskokkin tovert in recordtijd een warme maaltijd op tafel, want na zo'n tocht rammelen de magen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten