maandag 12 juli 2010

Strandplezier en voetbalverdriet

De planning voor zondag is de overtocht naar Texel. Zoals zo vaak deze zomer verandert het plan. Louise en Louis met de kinderen willen een dagje langskomen om van het prachtige weer te genieten. Dat vinden opa's en oma's altijd leuk, dus stellen we voor om elkaar in Makkum te treffen, waar het strand van de Makkumerwaard een eldorado is voor kinderen. We hadden gedacht vroeg uit Harlingen te kunnen vertrekken, maar de openingstijden van de Tsjerk Hiddeszsluizen gooien roet in het eten. Op zondag draaien ze pas om 9 uur. De weersverwachting kondigt een rustig tochtje aan, maar niets van dat alles. Al in de haven leggen we een rif in het zeil bij wind tot 20 knopen, en buiten de havenmond gaan we tekeer als in een achtbaan. Wat hebben de weermannen van tegenwoordig toch, ze kunnen niet eens een paar uur vooruit het weer voorspellen. In plaats van de beloofde NO wind is die ook nog eens ZW, dus varen we pal in de wind en de golven. Wij varen gezamenlijk op met een grotere Compromis, die naar den Helder wil. Door de hoge zeegang besluit ook hij en met ons nog vele anderen via de sluizen van Kornwerderzand naar Makkum af te slaan.

Eenmaal in de Makkumse marina, kakt de wind helemaal in en wordt het gelukkig prachtig strandweer. De kids zitten al op het strand en de oudste vermaakt zich prima in het lauwwarme water. Ook het eigen zwembad van de marina wordt 's middags nog even verkend. Na een heerlijk stranddagje vertrekken de kids weer huiswaarts na een bezoek aan de lokale horeca.
's Avonds is de finale WK voetbal, die we op groot scherm in restaurant de Vigilante bekijken. Helaas geen succes maar gelukkig worden de vuvuzela's opgeborgen en is het snel weer rustig in Makkum.
Maandagmorgen willen we uitgestelde reis naar Texel vervolgen, maar de wijze weermannen hebben voor vandaag een weeralarm afgegeven, zware buien met windstoten tot wel 100 km/uur. Wij hebben geen strak plan, dus we nemen doorgaans geen risico en blijven bij twijfel rustig liggen. Het ergerlijke is wel, dat het eigenlijk een goede vaardag geweest zou zijn, met alleen een fikse bui regen. Verder weinig wind en zo nu en dan een zonnetje. Het voordeel is wel dat we tijd hebben om schoon schip te maken, alles blinkt weer en ruikt heerlijk fris. Pas aan het eind van de middag trekt de wind flink aan. We wachten af wat de dag van morgen ons brengt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten