zaterdag 10 juli 2010

Verjaardagsfeestje met spannende afloop

Zaterdag was dan het langverwachte feestje ter ere van onze al 95-jarige tante. De kinderen hadden de nodige familieleden uitgenodigd om het feestje mee te vieren tijdens een boottocht die zou vertrekken en eindigen op de Grote Wielen in Leeuwarden. De dag begon voor ons met het oppikken van onze huurauto, die helaas elektrisch dood bleek. Gelukkig was er een tweede exemplaar voorhanden, die probleemloos aansloeg en ons door het Friese land naar de Grote Wielen bracht. Rond tien uur waren de gasten aanwezig, en even later werd de nietsvermoedende tante aangevoerd. Het was een leuk weerzien met alle neven, nichten en andere ingewikkelde familierelaties. De boot lag al klaar met draaiende motor, onder een verzengende zon. Gelukkig kon het dak gedeeltelijk open, evenals de nodige deuren, en met behulp van enkele grote ventilatoren werd het binnenklimaat op een enigszins aanvaardbaar niveau gebracht. We vertrokken via de Bonkevaart (het officiële eindpunt van de elfstedentocht, aangegeven door een roestvaststalen paal), en nog wat zeer smalle, ondiepe en kronkelige watertjes naar de schilderachtige Dokkumer Ee, de enige Friese rivier.
We sloegen af bij het beroemde bruggetje van Bartlehiem, waar we enkele deelnemers aan de Friese Solar Challenge (elfstedentocht voor door zonne-energie aangedreven bootjes) waarschijnlijk voor hen kostbare minuten ophielden, omdat ze ons niet konden passeren. Op de achtergrond het beroemde bruggetje, waar tijdens de laatste elfstedentocht Mart Smeets stond te blauwbekken. Tenminste hij wekte de indruk dat het van de kou kwam, maar wij vermoeden dat het de Berenburg is geweest !

Onderweg genoten we van een heerlijke lunch, soep, broodjes en veel vocht om in de hitte te kunnen overleven, en enkele toespraken. In Oudkerk moesten we een zelfbedieningsbrug passeren, die met gezamenljke inspanning werd bedwongen.

We legden nog even aan bij de brug die bedekt is met tegeltjes met portretten van deelnemers van voorgaande elfstedentochten. Ook van onze kroonprins vonden we het tegeltje na een uitgebreide zoektocht.



Na een prachtige vaartocht, in het zicht van de aanlegplaats bij de Grote Wielen stuitten we (ik moet eigenlijk zeggen de schipper) op een onverwachte hindernis. De organisatoren van de Solar Challenge hadden in tegenstelling tot de aangekondigde Bonkevaart, het vaarwater afgesloten waar wij door moesten. Er was een grote lijn dwars over het vaarwater gespannen, en een paar overjarige kleuters in grote rubberboten met dito grote mond, meende de beroepsvaart het recht van passage te kunnen ontzeggen. Even dreigde de situatie uit de hand te lopen, onze schipper liet zien uit het hout te zijn gesneden van Michiel de Ruyter die bij Chatham dwars door een door de Engelsen over de Theems gespannen ketting voer.

Onze schipper dreigde de versperring op dezelfde wijze op te ruimen, en de kok dreigde zelfs even met een levensgroot mes de lijn te lijf te gaan. Door een gezamenlijke inspanning van de feestvierders lukte het ons om de kabel zo ver op te tillen dat onze boot er onder door kon varen.

De 'Solar' organisatoren probeerden vervolgens nog even met een dwarsliggende rubberboot ons de weg te versperren, maar dat was een ongelijke strijd die wij glansrijk wonnen.
Het leverde de nodige verwensingen op van de organisatoren, en misschien halen we het Friesch Dagblad wel ! De fotograferende pers had het er druk mee, en wij ook.
Jammergenoeg moest ik op het moment suprême mijn geheugenkaartje wisselen, en kon de heftigste scènes dus niet vastleggen.

Het kon ons niet deren, we zijn op de afgesproken plaats en tijd ontscheept en denken terug aan een gezellige dag !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten