woensdag 7 juli 2010

Urk

Op woensdag lichten we eindelijk figuurlijk het anker in Naarden. Gisteravond bij Louis en Louise gegeten en het Nederlands elftal de finale van het WK zien bereiken.We gaan opnieuw richting Friesland voor het verjaardagsfeestje van onze 95-jarige tante.Via het Gooimeer gaat het richting Lelystad. Er staat een stevig windje recht in de rug, de zeilen gaan in de 'Zeeuws meisje' stand. Nadeel van flinke wind op grote wateroppervlaktes als het Markermeer is de zich steeds meer opbouwende golfslag, die bij voordewindse koersen de boot behoorlijk laat gieren. Bijna net zo onprettig als er recht tegenin varen. Bij Lelystad zien we een mooi contrast tussen oud en nieuw, de moderne communicatietoren naast de prachtige Batavia en op de achtergrond de (al jaren) in aanbouw zijnde Zeven ProvinciĆ«n.

Na de Houtribsluizen, waar we het Markermeer verwisselen voor het IJsselmeer, varen we een rechtstreekse koers naar Urk. Het is stil op het IJsselmeer, dat zal wel met de wind te maken hebben. Om 16:30 leggen we aan in de voormalige vissershaven. De havenmeester in smetteloos uniform vaart hier rond in een luxe sloep, en komt overal het havengeld incasseren. De geruchten gaan dat je op zondag gratis kunt liggen, op de Dag des Heeren wordt geen geld opgehaald. Een plaats toewijzen is er niet bij, dat moet je hier zelf regelen.




De vuurtoren en het monument voor de op zee gebleven vissers als stille getuigen van een ruig verleden, verleiden zoals altijd tot een bezoekje. Vanaf ergens in de achttiende eeuw zijn per kalenderjaar de namen van de gebleven vissers vermeld. Wat opvalt dat er verschillende scheepsjongens bij staan, die toen ze omkwamen nog maar 12 jaar oud waren. Niks leerplicht of arbeidsinspectie, vissen. Hoe bedoel je, goede oude tijd !




Bij ieder hernieuwd bezoek zijn er wel weer een paar namen toegevoegd, de laatste is een opvarende van de UK 2, die tijdens het vissen overboord sloeg en verdronk : zie UK 2.
Van Urker vissers is bekend dat ze niet kunnen zwemmen. Overigens heeft zwemmen bij lage watertemperaturen weinig zin, dat overleef je niet, zie hypothermie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten