zaterdag 1 juli 2017

Joure


Vrijdag 30-6  / zaterdag 1-7.  Vrijdag is zoals verwacht een grijze dag. Na de lunch vertrekken we met Mariska's auto richting Akkrum. In Joure staat Akkrum al op de wegwijzers, een afstand van 13 km via Terherne, het dorp dat bekend is van de Kameleon films. We zijn op tijd om Thijs van school te halen, hij heeft een continurooster tot 14:00.

Irene wordt door John ingewijd in de geheimen van de motormaaier, het gas gaat vol open. In de loop van de middag komt de verwachte regen, 's avonds als John ons weer terugbrengt naar de jachthaven van Joure plenst het nog steeds. Wel een lekker gehoor als je in bed ligt, nu maar hopen dat het morgen beter is. We hebben wel besloten nog een dagje te blijven liggen, kunnen we morgen als het weer volgens verwachting opknapt de weekendboodschappen doen.

Zaterdag begint nog miezerig, maar in de loop van de dag trekken de wolken weg en krijgen we 's middags zelfs een lekker zonnetje. We maken er een rustige vakantiedag van, we luieren en lezen in de kuip. Het plan is morgen naar Lemmer te vertrekken, en daarna het IJsselmeer over te steken.

Wetenswaardigheden van Joure :

Joure (Fries: De Jouwer) is de hoofdplaats van de gemeente De Friese Meren. Joure heeft 13.000 inwoners. Joure is rond 1400 ontstaan boven op een zandrug op een kruising van waterwegen naast het voormalige dorp Westermeer.

Inwoners van Joure worden Jousters genoemd; in de volksmond worden ze ook wel Jouster Keallepoaten (kalfspoten) genoemd. De Friese ‘keallepoat’ (kalverpoot) is een koekoffer, die onze voorouders brachten aan de watergeest uit dank dat hij hun land zoveel water had toebedacht. Het product bestaat uit twee langwerpige koeken die naast en tegen elkaar aan worden gebakken en daardoor op kalverpoten lijken. Ze worden gemaakt van roggebloem, honing en verschillende kruiden.

Nu we het over bakprodukten hebben, kunnen we het Friese suikerbrood niet onvermeld laten. Fryske Sûkerbôle is wittebrood waarin korrels suiker zijn meegebakken. Naast tot 40% parel- of greinsuiker wordt er kaneel en soms ook gembersiroop aan toegevoegd. In Friesland werd het brood cadeau gegeven aan
moeders die bevallen waren van een meisje. Kaneel en gember zou een helende werking hebben en sterker maken voor het moederschap. Was het een jongetje, dan kreeg de moeder krentencake.

De plaats Joure is van oudsher geen stad, maar tevens te groot om een dorp te worden genoemd. Naar Oud-Friese traditie wordt zo'n plaats een vlecke genoemd. Over de oorsprong van de naam Joure, of De Jouwer zijn verschillende theorieën. Veelal wordt gedacht dat het van het Friese woord Hjouwer komt, dat haver betekent. In 1466 verwierf de vlecke het recht op een weekmarkt. Ruim 15 jaar later, in 1482, kwam hier tevens het recht op een jaarmarkt bij: Jouster Merke. Die wordt nog ieder jaar gehouden op de vierde donderdag van september.

In de crisis-jaren was er veel bedrijvigheid in Joure. De turf die kwam van onder andere het Nannewiid (door turfafgraving ontstaan meer, ten zuiden van Oudehaske), werd vervoerd op pramen, die in Joure werden overgeladen in skutsjes. Dit overladen gebeurde op de plaats, waar nu de kerk "de Oerdracht" staat. Sommige straatnamen (zoals "Eeltsjebaes, Aukebaes en Hettebaes") herinneren nog aan de scheepswerven, waar nieuwe skutsjes en pramen werden gemaakt, maar ook veel reparaties werden verricht. Voor de oorlog was Joure deel van een uitgebreide paardentram-netwerk. Daarmee was Joure verbonden met Sneek, Lemmer en Heerenveen.

De naam van Joure is verder onlosmakelijk verbonden met die van Douwe Egberts. In 1753 begon de vader van Douwe Egberts, Egbert Douwes, aan de Midstraat in Joure een zaak in koloniale handelswaren, die is uitgegroeid tot de bekende koffiebrander. Jarenlang zat er nog een DE-winkel aan de Midstraat. Deze is op 24 oktober 2014 gesloten.

Tot de gemeentelijke herindeling van 1984 Joure deel uit van de voormalige gemeente Haskerland, en daarna tot 2014 van de voormalige gemeente Skarsterlân. Joure is nu de hoofdplaats van de gemeente De Friese Meren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten