zondag 23 juli 2017

Hotel Chip is weer open


Zondag 23-7.  Kleinzonen Arnold en Bart hebben vandaag aangemonsterd aan boord van de 'Chip'. Met een dikke windkracht 5 en zware onweersbuien wordt het geen zeilen, maar ander vertier. Krabben vangen, de speeltuin hier op de marina. En in de omgeving bijvoorbeeld een bezoek aan het subtropisch zwemparadijs in Goes, Neeltje Jans, het Watersnood museum in Ouwerkerk, en het Maritieme museum en Brandweer museum in Hellevoetsluis. En misschien als afsluiting het Maritieme Museum in Rotterdam (professor Plons).

Maandag 24-7. Vandaag een educatief dagje Zeeland met Arnold en Bart in het Watersnood Museum in Ouwerkerk. Het museum is gehuisvest in de caissons die gebruikt zijn om het stroomgat bij Ouwerkerk te sluiten. Het was het grootste en moeilijkst te sluiten gat in de dijk na de Watersnoodramp, het heeft nog tot november 1953 geduurd tot het na de nodige tegenslagen gesloten kon worden.

Zie o.a. hier . In een vorige blog heb ik daar na een bezoek aan een ander moeilijk te sluiten stroomgat, de 'Schelphoek', al eens over geschreven, zie hier. In de Schelphoek zijn de rauwe littekens van de Watersnoodramp nog goed te zien, het tracé van de oorspronkelijke dijk is daar niet hersteld, zoals dat in Ouwerkerk wel gebeurd is. Daardoor liggen de caissons waarin het museum is gevestigd, nu een stuk landinwaarts. het is nauwelijks te bevatten wat voor natuurgeweld hier heeft huisgehouden.

Onderweg naar Ouwerkerk rijden we over de Zeelandbrug, met ruim 5 km de langste brug van Nederland.  Na het museumbezoek rijden we terug naar Herkingen via de N57, die over de halfdoorlatende Oosterscheldedam en de Brouwersdam is aangelegd. We zijn op de Brouwersdam aan het Noordzeestrand even uitgestapt om de dam te bewonderen, en om een welverdiend ijsje te eten.

Dinsdag 25-4. De weersverwachtingen voor vandaag zijn niet al te best, we besluiten daarom naar Goes te rijden, waar het 'Omnium' subtropisch zwemparadijs is gevestigd. Het is een giga-groot complex met zwembad, sporthallen, en zelfs een camping. De jongens en ook opa en oma vermaken zich opperbest daar. Het schouwspel van dikke mensen die uit de steile glijbanen aan het eind als een kurk uit de fles worden geschoten, verveelt niet gauw.


Woensdag 26-4. Eigenlijk willen de jongens toch nog wel gevaren hebben tijdens de logeerpartij. Het weer ziet er goed uit, dus varen we naar het oostelijke Mosselbank eiland, waar een beschut strandje ligt. Bart wordt al een goede stuurman !

Aan het einde van de middag varen we terug naar de thuishaven, en pakken we in om naar Maassluis te rijden. Voor de jongens is dit de laatste dag voor ze donderdag morgen weer opgehaald worden. Vrijdag gaan ze ze zelf met het gezin een weekje met een motorboot varen. Als afsluiting eten we lekker bij de McDonalds in Vlaardingen, en slapen we met z'n allen de laatste logeernacht in Maassluis.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten