maandag 10 juli 2017

Vreemd gegaan


Zondag 9-7.  We zijn weliswaar net thuis met de 'Chip', maar de 'Stormvogel', de mooie Victoire van Martijn en Liesbeth ligt aan z'n landvasten te rukken om te vertrekken. In hun vakantie willen ze de Wadden op, maar met twee jonge kinderen kan de reis er naar toe over zee een behoorlijke uitdaging zijn. Daarom wil Martijn de boot zonder kinderen vast een eind in de goede richting varen, en daar klaarleggen om met het gezin te kunnen opstappen.

De eerste etappe in dit plan is de boot in Hellevoetsluis voor de Goereese Zeesluis te leggen, en volgende week via Scheveningen naar den Helder te varen.
Het eerste gedeelte naar Hellevoetsluis is vanaf Scharendijke zo'n 7-8 uur varen, zonder rekening te houden met de sluistijden van de tussengelegen 3 sluizen. Er blijkt geen bemanning beschikbaar dit weekend, daarom meld ik me als vrijwilliger aan om de tocht mee te maken, die wij met de 'Chip' twee dagen geleden in omgekeerde richting hebben afgelegd.

Na het inladen van vast een deel van de vakantie-uitrusting, vertrekken we klokslag 12 uur vanuit Scharendijke. Er is absoluut geen wind, dat wordt motoren. Maar de zon straalt aan de hemel, dit wordt een tochtje louter genieten.
In tegenstelling tot onze eigen tocht, waar alle sluizen tegen zaten, hebben we nu totaal geen oponthoud. In Bruinisse moeten heel even aanleggen, Martijn springt gelijk te water om af te koelen.

Na de laatste sluis (de Volkerak) lijkt er wind te komen, en kunnen toch de zeilen worden gehesen.
Voor we daar aan toekomen, moeten we eerst de Haringvlietbrug passeren. Op de pijlers is af te lezen, dat op dit moment de maximale doorvaarthoogte  van het vaste deel 13,4 m is. Is dat niet voldoende, dan is er een ophaalbrug, die 1x per uur draait. Probleem is dat de exacte masthoogte van de ' Stormvogel' niet bekend is, maar Martijn besluit de gok te wagen. Dat blijkt inderdaad een gok, want de antenne schraapt de brug. De Windex blijft net nog staan....
Intussen maakt de wind een lange neus en verdwijnt weer, dus glijden  we over een rimpelloos Haringvliet op de motor naar de Heliushaven in Hellevoetsluis.


Als we om 20:00 aangemeerd liggen, en Martijn het liggeld voor een week heeft betaald, haalt Liesbeth met de jongens ons weer op.

Dit was een heerlijk dagje om af te kicken !





Geen opmerkingen:

Een reactie posten