woensdag 5 juli 2017

IJmuiden seaport marina


Woensdag 5-7.  De langetermijn weersverwachtingen voor de aanstaande week zien er niet goed uit. Omdat we een aantal vaste afspraken in de komende twee weken hebben, besluiten we, dat we vanaf Volendam gaan proberen om in de komende twee tot drie dagen via IJmuiden snel over zee naar onze thuishaven Herkingen te varen. Een ambitieus plan, maar als er niet teveel tegenzit zeker haalbaar. Voor vandaag betekent dat IJmuiden, of als het meezit zelfs Scheveningen.

Maar we hebben Volendam even na tienen nog niet goed en wel verlaten, of we lopen onderweg naar het Paard van Marken al vast in grote gebieden met fonteinkruid. Dat is een waterplant die vanaf de bodem naar het wateroppervlak groeit, en daarbij wel drie meter diepte kan overbruggen. De laatste jaren stijgt de overlast explosief, en er schijnt geen kruid tegen gewassen. Het is van oorsprong een vijverplant. ('veel fonteinkruidsoorten vormen een belangrijke voedselbron voor watervogels. Voor boten kan fonteinkruid een bron van ongenoegen zijn, omdat schroeven erin verstrikt kunnen raken. Met speciale watermaaiers wordt het fonteinkruid daarom in toom gehouden.) Zie ook hier, en de info en stellingname van Rijkswaterstaat.

Je merkt dat er iets mis is, als de boot plotseling snelheid verliest, doordat kiel en roer als een maaimachine grote bossen planten meenemen. En als de schroef erin verstrikt raakt, daalt meteen het motortoerental. De KNRM heeft al verschillende keren totaal vastzittende boten moeten bevrijden. Op de hele weg van Volendam naar Amsterdam verliezen we veel tijd met het gedoe. We proberen via de diepere vaargeulen te varen, maar daar drijven grote bossen losgeslagen waterplanten, en heb je dus hetzelfde probleem. Voor ons voorlopig geen Markermeer meer.

Via de brug bij Schellingwoude, de Oranjesluizen en het Noordzeekanaal varen we naar de zeesluis van IJmuiden (zie foto). Voor vandaag wordt de Seaport Marina ons eindpunt.

Louis, Louise met Bart en Arnold komen aan het eind van de middag gezellig even langs, we gaan op het strand met ze een hapje eten.











De vandaag gevaren route :



Geen opmerkingen:

Een reactie posten