vrijdag 15 augustus 2014

Makkum


de gevaren route
Vrijdag 15-8 Even na 8:30 verlaten we onze ligplaats op Vlieland voor een tocht over de Waddenzee naar Kornwerderzand. Onze buurtjes zijn al heel vroeg rond 6:00 vertrokken, die varen waarschijnlijk graag tegen de stroom in.
We hadden verwacht dat het na deze stormweek heel druk zou zijn met vertrekkers. Maar dat valt mee, er zijn al veel lege plaatsen in de jachthaven. De meeste mensen met haast om naar huis te gaan zijn kennelijk gisteren al vertrokken.

Onze vertrektijd is gekozen met het oog op het passeren van het Wantij in het Zuidoostrak, bij de zeilers bekend onder de naam Paardenhoek. Met onze diepgang kunnen we vanaf twee uur voor hoog water er veilig overheen, we moeten dus vanaf vertrek van Vlieland met een snelheid varen die ons op de juiste tijd voor de Paardenhoek brengt. Met een wind die varieert tussen West en Noord, kracht B2 en 4, en een gierende vloedstroom zodra we de Richel zijn gepasseerd, lukt dat al zeilend bijna tot op de minuut.

Het wordt een fantastische zeilreis. Het is altijd spannend of de berekende kielspeling voldoende is, door een storm zoals de afgelopen week kan de diepte soms flink afwijken. Zonder kleerscheuren komen we over de ondieptes weer in diep vaarwater voor Kornwerderzand. Daar wordt je in de zeesluis geschut naar het IJsselmeer. Bij de brugopening zijn de automobilisten op de Afsluitdijk de klos. Bij het invaren van de sluis is het zoals gebruikelijk een zootje, iedereen probeert een plaatsje te bemachtigen. Vanuit de sluiskom in Kornwerderzand is het een wipje naar Makkum. Via de marifoon vragen we bij de Marina alvast een box aan, dat wordt B33. Met de zon in de kuip is ook dat weer genieten.

Een van de zeilers die een deel van de tocht achter ons aan heeft gevaren, maar die voor de ondieptes is afgeslagen richting Verversgat, blijkt ook in Marina Makkum te liggen. Hij herkent ons en komt vragen hoeveel water er op het wantij stond toen wij erover heen voeren. Dat was dus 1,8 m twee uur voor HW. Hij had getwijfeld of er wel voldoende water zou zijn, en is omgevaren.

detail ondieptes Paardenhoek - Zuidoostrak













Zaterdag 16-8 Vandaag zijn Louis, Louise met Arnold en Bart op bezoek in MarinaMakkum. Irene gaat met Louise de scheepsvoorrad aanvullen bij de Jumbo, die Makkum tegenwoordig rijk is. Ze komen met volgeladen tassen retour. Intussen hebben de jongens dikke pret met vliegen in Dusty, en rijden in het wagenpark.

Het strand en het zwembad zijn vandaag door het weer iets minder aantrekkelijk, we maken nog wel even een wandeling langs de boulevard aan het IJsselmeer. Op het water is het drukker dan aan het water.

Als we terugkomen op de hoofdsteiger, vallen we met onze neus in de boter bij het jaarlijkse feestje in een grote tent op de marina met van 17:00-20:00 onbeperkt haring en kibbeling eten ! Tot onze verbazing is het gratis voor vaste liggers en gasten van de Marina. Waar vind je dat nog tegenwoordig.... Als we tegen 20:00 de jongens hebben uitgezwaaid staan er nog lange rijen bij de vistent.

Morgen bekijken we eerst hoe het weer er uitziet. De verwachtingen zijn ronduit slecht, maar die zitten er nogal eens naast, zoals we de afgelopen week al vaker hebben gezien.
Als het niet te hard regent en waait varen we naar Sneek, anders draaien we ons nog eens om in de kooi en maken er een rustig dagje van !
We hopen dat het weer op de van Noortjes familiedag, die a.s. zaterdag door John & Maris en Martijn & Lies in Akkrum op en rond het water wordt georganiseerd, beter wordt. John heeft al een waarschuwing uitgestuurd, dat er warme kleding moet worden meegenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten