zondag 24 augustus 2014

Familiedag van Noortjes


zaterdag 23-8

Eindelijk is het dan zover – na een jaar uitstel wordt op zaterdag 23 augustus de Vannoortjes familiedag gehouden. Deze keer georganiseerd in en om Akkrum door John,Mariska, Martijn en Liesbeth met als thema varen, sport en spel, en natuurlijk gewoon gezellig als familie bij elkaar. De opkomst is geweldig, slechts enkele familieleden hebben om uiteenlopende redenen af moeten zeggen. Arwin, Narhalie, Chris en Jolanda en kinderen kamperen in Bretagne maar zijn in gedachten uiteraard bij ons.

Het programma ziet er alsvolgt uit :

10:15 – 10:30 Ontvangst met koffie en Friese lekkernij
11:00 - 13:00 Vertrek met de boten vanuit Akkrum richting Peanster Ee > Sitebuorster Ee > Rengerspolle. Lunch aan boord.
13:00 – 15:00 Sport & spel
15:00 – 17:00 Terug naar Akkrum via Modderige Bol en Janssleat
17:00 – 17:30 Borrelen en voorbereiding BBQ
17:30 - ?? BBQ

De weersverwachting is de hele voorafgaande week een voortdurende bron van zorg, de lagedrukgebieden met hun slechte weer jagen achter elkaar over Nederland. John stuurt iedereen een mail met de aanbeveling om uit voorzorg toch vooral regenkleding en laarzen mee te nemen. Er is zelfs een plan B voorbereid, mochten de weergoden ons heel erg slecht gezind zijn. In de tuin waar ’s avonds de Cypriotische souvlaki genuttigd gaat worden, verrijst van tevoren een heel partytentenkamp om in ieder geval droog te kunnen zitten.

Op de ochtend van de familiedag dreigt in een onweersbui alles de lucht in te gaan, en moeten de partytenten plat worden gelegd. Als het tijdstip van de ontvangst dichterbij komt, trekt de lucht open en knapt het weer op. Als de familie binnendruppelt, ligt de vloot schepen voor deze dag al klaar in het haventje van de Mienewei. John en Mariska hebben sinds deze zomer een eigen sloep, Corné en Willemijn hebben hun eigen sloep op een trailer meegenomen, en twee boten zijn ingehuurd.
Als iedereen zich tegoed doet aan de koffie met sûkerbolle, worden de boten intussen met de nodige kratten vol snacks, dranken en broodjes voor de lunch bevoorraad.

Rond elf uur vertrekt de armada, bestaande uit 3 sloepen en een speedboot voor de jonge generatie richting Rengerspolle. Om ons heen trekken de onweersbuien voorbij, maar bij ons valt er geen druppel. Onderweg blijkt de verdeling van drank en etenswaren niet helemaal in overeenstemming met de bezetting van de boten, er wordt onderling druk gehandeld.
Bij de Rengerspolle leeft de familie zich uit met touwtrekken en het per rubberboot redden van een virtuele drenkeling (bestaande uit een verzwaarde reddingsboei) aan de overkant van het water. Wat hebben we een fitte familie ! De jongst garde is dan al op ontdekkingstocht, ze vermaken zich in de bushbush met het jagen op kikkers. Matthijs legt alles vast op film en foto.

Als alle kratten en flessen leeg zijn, aanvaarden we de terugtocht richting Akkrum. Onderweg vinden er hevige watergevechten plaats tussen de boten, waarbij qua tactiek alles uit de kast gehaald wordt, en smerige trucs niet worden geschuwd. In de tijd dat de huurboten moeten worden teruggebracht naar de verhuurder, is John al druk bezig de vuren voor de souvlaki flink op te stoken. Aan de berg vlees te oordelen krijgt de familie een heel varken voorgeschoteld. Een hele dag met buitenactiviteiten, en de heerlijke geuren uit de souvlakigrill zorgen voor een flinke eetlust bij de familie, maar er is zoveel eten dat de bodems van de verschillende potten niet echt in zicht willen komen.

De meeste familieleden hebben aan de Mienewei of in de omgeving een onderkomen voor de nacht geregeld, het blijft lang gezellig aan de Mienewei. Een geweldige dag, dank zij het goede humeur van de weergoden en de fantastische voorbereiding door de organisatoren.
John, Mariska, Martijn en Liesbeth hartelijk dank !
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten