maandag 2 september 2013

Sixhaven - Noordzeekanaal - IJmuiden


Maandag 2-9 Terwijl de wind door de verstaging huilt, en je bij het horen van het weerbericht de neiging hebt om in bed te blijven, maken we voorzichtig aanstalten richting IJmuiden te vertrekken. Het weerbericht vanaf morgen ziet er veelbelovend uit, dus gaan we richting zee. De Sixhaven ligt zoals gebruikelijk veel te vol, we kunnen eigenlijk onze box niet uit, maar met een achterspring op de boxpaal lukt het net, ondanks de harde wind. Het Noordzeekanaal ligt precies in de windrichting, we hebben vol de wind tegen, en dat is aan onze snelheid te merken.

Naarmate IJmuiden dichterbij komt, waait het steeds harder, tot windkracht 6. Pleziervaart zie je nauwelijks. Op de oude NDSM werf wordt in de Amsterdam Marina tegenwoordig de natte Hiswa gehouden, de opbouw is in volle gang (morgen is de opening). De museumsleepboot 'Holland'  (PESK) van Terschelling is uitgenodigd door de Hiswa, hij draait vlak voor ons de haven in. De aanlegsteiger ligt aan hogerwal, en we horen regelmatig het prachtige, fluitende startgeluid van de met lucht gestarte, direct omkeerbare machtige Werkspoor diesel van de 'Holland'. Even later meldt de kapitein per marifoon aan de verkeerscentrale dat hij afgemeerd is.

We komen een paar keer de snelle draagveugelboten tegen die tussen Amsterdam en Velsen varen. Na het zomerseizoen stopt die lijn. De van oorsprong Russische draagveugelboten staan op marktplaats (!) te koop, dus als iemand belangstelling heeft ....

De zeesluis bij IJmuiden draait snel, en eenmaal op het zoute water lopen de golven van zee ongehinderd tussen de pieren de haven binnen. Het is best nog een eindje varen naar de marina, we trotseren golven van zeker twee meter.

In de marina gooien we aan de tanksteiger eerst de dieseltank vol, met het oog op de reis over zee naar het zuiden die op het programma staat, en zoeken dan een zoveel mogelijk beschut plaatsje. In vergelijking met voorgaande bezoeken is het rustig qua aantal passanten, we vinden een mooie box vlakbij de uitgang naar het strand.

tussen de pieren
Helaas blijkt de drinkwaterpomp overleden, hij maakt een hoop herrie maar er komt geen druppel water uit de kraan. Gelukkig is er een reserve aan boord, en in een half uurtje is het probleem opgelost.

Na de koffie maken we een strandwandeling, veel kitesurfers zijn door de weersomstandigheden aangetrokken en vertonen hun kunsten. De bewolking breekt, de zon laat zich soms zien en de wind neemt zienderogen af. We bereiden ons voor een een mooie week !




de gevaren route

Geen opmerkingen:

Een reactie posten