donderdag 5 september 2013

Overnachten in de rimboe


Donderdag 5-9. We besluiten vanaf de Roompot naar voor ons onontgonnen gebied te varen, de Schelphoek aan de uiterste noordkant van de Oosterschelde. Vanuit de Roompot ligt de Roggenplaat in de weg, daar moeten we helemaal omheen. De reis ernaartoe op de genua met weinig wind is een feestje. De Roggenplaat valt bij laag water helemaal droog, het stinkt er dan een uur in de wind. Bij hoogwater staat de plaat bijna helemaal onder water, afgezien van een paar hagelwitte schelphopen die van veraf te zien zijn. De oude stroomgeul van voor de afsluiting is nog steeds heel diep, tot wel 50 meter.

De Schelphoek is een oud stroomgat na een dijkdoorbraak bij de Watersnoodramp in 1953. Het was het grootste stroomgat van die ramp, dat slechts met grote moeite gedicht kon worden. Er is een kilometerslange dijk rond het gat gelegd. In het gat liggen ook nog een paar oude caissons als stille getuigen van de sluiting, hier beter te zien. Voor liefhebbers van geschiedenis : zie hier. Het betonnen scheepswrak dat er heeft gelegen, is gelicht en voor duikers weer afgezonken in Scharendijke (niet helemaal gelukt).

Rijkswaterstaat heeft er nu voor de watersport 3 meerboeien neergelegd, heel attent. Er is er nog precies eentje vrij, en die pikken we op. Wat een prachtige natuur ! We genieten van de zon, het water en de stilte.
Een punt van zorg is de waterdiepte. Ondanks (of is het juist dankzij) de Oosterscheldekering is het verval tussen hoog en laag water hier bij het huidige springtij meer dan 3 meter ! Bij aankomst bij ongeveer hoogwater is de waterdiepte 4,8 meter, daar zou bij laagwater nog 1,8 meter van moeten overblijven, voldoende voor onze diepgang van 1,3 meter. 's Avonds om half elf bij laagwater blijkt er nog 1,7 meter water te staan.


Het weer is fantastisch, we genieten van de rust en de prachtige natuur. 's Middags nemen we een duik in het best wel koude water, maar ons hoor je niet klagen. Helemaal fris kunnen we de warmte weer aan.  Tot laat kunnen we 's avonds buiten zitten, en zien de zon achter de kim verdwijnen.








Roompot-Schelphoek

aanloop Schelphoek


Geen opmerkingen:

Een reactie posten