dinsdag 17 september 2013

Hoorn - Amsterdam (2/4)


Dinsdag 17-9.  In de loop van de ochtend komen Alexander en Wim langs, we gaan naar Hoorn. Hier heeft een Engels-Nederlands echtpaar aan de 'Karperkuil' een tweede woning, hun Malö 42 ligt er voor de deur. In hun appartement met schitterend uitzicht maken we kennis onder het genot van een kopje koffie. De Malö 42 wordt ingeruild op een mooie Linssen, en moet nu naar Scharendijke worden gevaren voor de verkoop. Gegadigden kunnen zich melden ! De prijsindicatie : tel de kosten van een snelle Porsche, een mooie BMW en een dikke Audi bij elkaar op.
Na de kennismaking maken we een uitgebreide ronde over de boot om met de bediening vertrouwd te raken. Pas als we helemaal tevreden zijn vertrekken we rond half drie vanuit de 'Karperkuil'  richting Markermeer. De Karperkuil wordt beheerd door een watersportvereniging, het is een afgesloten jachthaven achter de Hoornse havens. Om er uit te komen, moeten we door een monumentaal houten bruggetje, dat eigenhandig door de eigenaresse van de Malö bediend wordt. Door de openstaande oude sluis in Hoorn varen we naar buiten, en laten snel het ons zo bekende silhouet van de haven met de Hoofdtoren achter ons.

windkracht 6 ..
roerganger stuurautomaat
Op het Markermeer waait het hard, en de lucht is dreigend. Er vaart bijna niemand. Als we het Paard van Marken in 't zicht krijgen, waait het 27 knopen (eind windkracht 6)  Gelukkig is de Malö een zwaar schip (14 ton), zodat we van de golven weinig merken. Voorbij het Paard van Marken gaan we stuurboord uit richting Amsterdam, en hebben de wind en nare golven dan recht op de kop. De vaarsnelheid daalt tot 4 knopen, maar met een dotje gas erbij wordt dat met enige moeite 5 knopen.
We halen de eerste brugopening om 18:00 uur na de spitsspertijd van de Schellingwouderbrug in het Buiten IJ niet, dat wordt de eerstvolgende opening van tien voor half zeven. De vlak er achter liggende Oranjesluis wordt direct daarna gedraaid, en in een stromende regen varen we het Binnen IJ op.

vijandig Markermeer ..
Gezien de weersomstandigheden hebben we onderweg besloten niet over zee te gaan, maar de Staandemastroute te nemen. Vanaf het IJ draaien we de Houthaven in. Na de Westerkeersluisbrug leggen we aan in de voormalige Westerkeersluis, het is dan al half acht. Er liggen nog twee zeilschepen afgemeerd, die dezelfde route gaan varen.
We genieten van een vacuumgetrokken Chinese maaltijd, die lekker smaakt na alle ontberingen. Na 23:00 zullen we via de marifoon worden geïnformeerd hoe laat we vannacht in  konvooi door Amsterdam kunnen varen. Tijd voor een kort slaapje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten