woensdag 4 september 2013

Onderweg naar de Roompot overvallen ....


Woensdag 4-9. Vandaag een vroegertje, de wekker staat om 06:00, dit in verband met de stroming onderweg naar de Roompot. Als de zeegang onderweg tegenvalt, is het alternatief Stellendam. Er zijn meer mensen op het idee gekomen rond deze vroege tijd te vertrekken, kort na elkaar gaan wel zes zeilschepen de Scheveningse haven uit, de zee op richting zuid. Net buiten de haven zien we de zon boven de kim uitkomen, vanaf een rustig zeetje een prachtig gezicht. Helaas laat de wind, overigens exact volgens prognose, het bijna helemaal afweten, dus vandaag wordt het motoren in plaats van zeilen.

Het is ongeveer twee uur varen naar de oversteek van de Maasmond bij Hoek van Holland. Die oversteek is altijd spannend, je weet nooit vantevoren of er druk in- of uitgaand scheepvaartverkeer is. Gelukkig is er de radarpost Sector Maasmond in Hoek van Holland die alle scheepsbewegingen bijhoudt en zonodig bijstuurt.  We horen alle overstekers zich na elkaar over de marifoon aanmelden, niet iedereen heeft een rechtstreekse route gekozen, en sommige schepen varen sneller dan de rest. Wij hebben geluk dat we met behoud van koers en snelheid kunnen doorvaren, hoewel ik voor de zekerheid nog even check bij de radarpost of we echt nog voor die naar buiten stormende reusachtige ertstanker langs kunnen. Better safe than sorry, zullen we maar zeggen. Er zijn dit jaar al genoeg jachten overvaren, en tegen zo’n gigant heb je weinig in te brengen. Het is nogal nevelig op het water, maar naarmate de zon hoger komt, des te beter het zicht wordt. Even zien we een paar rugvinnen van een school bruinvissen waar we doorheen varen, maar verder laten ze zich niet zien.

serieuze controle...
de RIB blijft meevaren ...
Als we de nieuwe Maasvlakte al een tijdje achter ons hebben gelaten, zitten we op een deel van de route, waar we gedurende 20 mijl geen oriëntatiepunten hebben, maar puur op GPS koers varen.
We zien in de verte een schip van de Kustwacht voorbijschuiven, waar zich een stipje van losmaakt, dat snel naderbij komt. Het blijkt een snelle rubberboot te zijn met vervaarlijk uitziende mannen in donkere kleding.
Even denken we aan een kaping, maar dan maken de mannen zich bekend als een gezamenlijke opsporingsbrigade van Douane, Belastingdienst en Marechaussee. We worden geënterd terwijl we kunnen doorvaren. Na het verzoek aan boord te mogen komen, klimmen twee dienders voorzichtig over de reling in het gangboord, en worstelen zich in hun gevechtsuitrusting naar de kuip.

mooie afsprong...
de controleurs weer oppikken...
Na een wederzijdse kennismaking gaan ze zitten en willen ze alle benodigde papieren zien van boot, apparatuur, schipper en bemanning. Dus paspoorten, aankoopbewijs, BTW verklaring, marifoonregistratie en de benodigde marifoon bedieningscertificaten, worden nauwkeurig bekeken en genoteerd.
Verder willen ze onze vaarplanning weten, onze vertrekhaven en bestemming, en waar we getankt hebben. Of we rode diesel aan boord hebben, of tax free zaken. En of we van plan zijn naar het buitenland te gaan. Van onze GPS noteren ze de coördinaten van de plaats waar het onderzoek plaatsheeft.

en weg zijn ze weer ...
Dan zijn ze kennelijk gerustgesteld, de RIB die steeds achter ons is blijven varen komt weer langszij, de mannen springen van boord en weg scheuren ze. Leuke belevenis ! De map met alle benodigde papieren is altijd aan boord, maar zo’n controle is toch een zeldzaamheid.

We varen verder keurig onze route, en draaien tussen vervaarlijke ondieptes door de Geul van de Banjaard en de Oude Roompot in de richting van de Roompotsluis, waar we moeten schutten naar de Oosterschelde. De berekeningen voor wat betreft de stroming blijken exact te kloppen, we hebben overal een gierende stroom mee.

Als we bij de Roompotsluis aankomen, worden we vrijwel meteen geschut, samen met een aantal boten die al lagen te wachten. Vanuit de sluis varen we naar de Roompot Marina, waar we aan steiger 3 op plaats 303 een mooi plaatsje krijgen toegewezen. Na de onvermijdelijke Nespresso  geven we de Chip een flinke wasbeurt, van de afgelopen week en de  tochten overzee is veel vuil en een dikke zoutlaag achtergebleven. Daarna ligt de Chip er weer fris en fruitig bij.

de gevaren route

Geen opmerkingen:

Een reactie posten