maandag 16 september 2013

Reisje tussendoor (1/4)


Op dinsdag 17 september is het de bedoeling een Malö 42 van Hoorn naar Scharendijke over te varen, samen met Wim Rijnsdorp. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt dat een tocht over zee of via de Staandemast route. In beide gevallen zijn we een dag of drie onderweg.

Link naar Malö yachts , gegevens Malö 42, hier de folder

De Malö werf is gevestigd in Henån (Zweden), op het eiland Orust, waar ook bijvoorbeeld gerenommeerde jachtwerven als Najad, Sweden Yachts en Halberg Rassy gevestigd zijn. Al die Zweedse zeilboten zijn stuk voor stuk solide kwaliteitsjachten, met vakmanschap gemaakt (de prijs is er dan ook naar). Veel donker teak of mahonie van binnen, 'scheepse' uitstraling (sommigen zeggen ouderwets).
Financieel gaat het daar allemaal niet zo best, Sweden Yachts ging al in 2009 failliet, Malö verkeert in surseance, Na een faillissement is Najad al meerdere keren in andere handen overgegaan, en de jaarproductie van Halberg Rassy is van een paar honderd stuks per jaar teruggevallen naar een schamele tientallen jachten per jaar. Ze hebben vanaf 2010 een groot deel van hun personeel op straat gezet. Een slepende rechtszaak in 2008 over een splinternieuwe HR37 die uit elkaar viel van ellende heeft de reputatie geen goed gedaan.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten