vrijdag 11 juli 2014

Texel


Woensdag 9-7 (Enkhuizen)
Wisseldag voor de logees, Louise komt Bart brengen en neemt vanavond Arnold weer mee naar huis. Het is een herfstdag, harde wind en regenbuien. Wij maken er een cultureel dagje van., op kosten van onze museumjaarkaarten.

We beginnen onze tour met een reis met de museumboot 'Friesland' ( de oude veerboot Harlingen-Terschelling ) naar Medemblik. Dat is voor mij jeugdsentiment, de reis van Harlingen naar Terschelling heb ik vroeger vaak op deze boot gemaakt. Het schip verkeert nog vrijwel in originele staat, en zit sinds de tocht die Willem Alexander en Maxima op hun kroningstoernee er mee maakten, nog perfect in de verf .
Onderweg maken we een praatje met de kapitein-eigenaar, die de boot zo van Doeksen heeft gekocht en nu exploiteert. Hij vertelt trots het verhaal hoe de 'Werkspoor' motor draaiend gehouden kan worden. Werkspoor is al jaren geleden van de markt verdwenen, en onderdelen zijn er niet meer. Toeval wil dat er ooit een centrale op Midsland (Terschelling) heeft gestaan waar precies zo'n motor dienst deed. Bij het sluiten van de centrale is die motor geschonken aan de Zeevaartschool op Terschelling als sleutelobject. Veel gesleuteld is er niet, de techniek schrijdt voort en daarom is die motor aan de 'Friesland' geschonken als onderdelendepot. Onderweg is het bar slecht weer, windkracht 7 en de regen valt zo nu en dan met bakken uit de hemel.

We leggen aan in Medemblik, verschalken een heerlijke Hollandse Nieuwe in het pittoreske plaatsje en maken ons dan op voor de tocht naar Hoorn per oude stoomtrein. Vrijwilligers in oud NS kostuum runnen de museumlijn, van stoker tot machinist en conducteur. Er is een echte Buffetwagen, we genieten van poffertjes onderweg. Steunend en piepend met regelmatige tussenstops op stationnetjes uit lang vervlogen tijden halen we gelukkig Hoorn.

Daar bezoeken we de werkplaats waar oud spoormaterieel wordt gerestaureerd. Op de eerste dag dat je in Nederland alleen nog maar met een chipkaart kunt reizen, nemen we de moderne intercity terug naar Enkhuizen. Louise en Arnold gaan terug naar Ouderkerk, Bart blijft tot zondag bij ons logeren.





Donderdag 10-7 (Naar Texel)
Eigenlijk is het plan om, gezien de weersomstandigheden, via het Noord Hollands kanaal naar den Helder te vertrekken, maar er voltrekt zich een klein meteorologisch wonder. Het weer is totaal omgeslagen, en er wordt voor de komende dagen een hittegolf verwacht. Dus passen we de plannen aan, verzoeken het pak van 5 boten dat naast ons ligt rond 10 uur weg te wezen en kiezen dan het ruime sop van het IJsselmeer. Ruime sop is eigenlijk te veel eer, tegenwoordig is het meer groene soep. We hijsen de zeilen en sukkelen met een slakkengangetje in noordelijke richting. Na het vuurtorentje bij de Ven koers 322 graden in rechte lijn naar Den Oever, ons doel voor vandaag. De wind kakt steeds verder in, het ijzeren zeil wordt gestart om nog een beetje voortgang te kunnen maken. Onderweg wijzigen we de plannen opnieuw, met dit weer willen we doorvaren naar Oudeschild op Texel.

Onze aankomst bij den Oever valt wel heel ongunstig qua tij, het is bijna volle maan dus bijna springtij, en er staat onder die omstandigheden 2,5 knoop stroom tegen. Dan duurt de reis lang, we proberen de stroom voor een deel te ontlopen door in plaats door het Malzwin en Het Gat van de Stier, via de ondiepte de Bollen te varen, dat kan net qua diepgang. Op het ondiepste punt vlak bij Texel hebben nog ruim een halve meter water onder de kiel. Irene en Bart zitten een deel van de tocht op de voorplecht, en genieten van zon en zee.

De wind is aangetrokken tot windkracht 5. Tussen de ondiepe platen valt de zeegang reuze mee, maar soms komen er toch flinke golven aan die tegen de boeg uiteenspatten, Bart vindt het geweldig. Het laatste stukje naar Oudeschild hebben we volle stroom tegen, maar toch zien we de molen, ons aanstuurpunt steeds groter worden. Na Vlieland is Oudeschild een haven waar je met enige stuurmanskunst moet binnenlopen, de stroom staat haaks op de aanlooproute. We varen in de oude haven even een rondje langs de 'Texelstroom', die ligt er verlaten bij. In de matig bezette jachthaven vinden we rond half zeven een mooi plaatsje.




De gevaren route :
Enkhuizen - den Oever
den Oever - Oudeschild via vaarroute over de Bollen






















Geen opmerkingen:

Een reactie posten