donderdag 3 juli 2014

Stellendam - IJmuiden


Donderdag 3-7. Een vroegertje - om 04:00 loopt de wekker af, het is pikdonker, koud en vochtig buiten. Maar het tij wacht niet - eigenlijk zouden we nog eerder moeten vertrekken, maar er zijn grenzen !
De Goereese sluis draait snel, om 04:40 varen we het Slijkgat in. Even stroom mee, dan stroom tegen. Er loopt hier een geweldige vloedstroom, op sommige punten 3 knopen. Aan de zuidkant (bij de groene boeien) blijkt het aanzienlijk minder snel te stromen. Maar als we bij boei SG6 in noordelijke richting afbuigen, hebben we gelijk de gierende stroom mee. Het zeil gaat op, helpt een beetje mee snelheid te maken, dempt de slingerbeweging en je bent beter zichtbaar voor de drukke scheepvaart in de Maasmond, die we moeten passeren. De verkeersleiding meldt dat we moeten uitwijken voor een van binnenkomende grote schepen, maar dat is geen probleem. Na de passage zetten we zoveel mogelijk rechtstreeks koers naar IJmuiden, maar we moeten wel rekening houden met de wind die bijna recht vanachter komt. Het gaat onderweg steeds harder waaien, en er staat een forse zeegang. De Chip springt als een wild dier op de grote van achteren inkomende golven, die bij windkracht 5 flinke krullers krijgen, als ook de stroom begint tegen te lopen. We surfen van de golven af, maar het valt niet mee daarbij koers te houden. Na 10 uur varen en 50 zeemijlen verder, met spierpijn en blaren in de handen van het sturen, leggen we aan in Marina IJmuiden. We genieten van het zonnetje in de kuip, hier merk je niets van het ruige weer op zee !
's Avonds halen we een afhaalmenu bij de als heel lekker bekend staande Chinees op de haven. We maken als afsluiting een wandeling op het brede strand. Volgens de weerberichten wordt het morgen een tropische dag, we blijven dus nog maar een dagje hier om van zon en zee te genieten, daarna zaterdag door naar de Sixhaven in Amsterdam. Kleinzoon Arnold is jarig, en dat vieren we in Ouderkerk zondag. Waarschijnlijk gaat hij daarna een paar dagen meevaren. Na een enerverende lange dag duiken we bijtijds de kooi in.

mh : 777

onze gevaren route

























Bij de brandstofsteiger van de Marina vullen we bij binnenkomst de dieselvoorraad aan, en Irene poseert voor de 'Brunel', Nederlands hoop in de Volvo Ocean race rond de wereld. De bemanning is hard aan het werk om het bijzondere schip klaar te maken. Ze vertrekken binnenkort naar Lanzarote om te oefenen.
De race start over 100 dagen op 4 oktober met een in-port race in Alicante. Op 11 oktober start de eerste non-stop route naar Kaapstad (6487 zeemijl) , zie dit verhaal van de Volvo website :
“I can feel in my stomach that the race is getting closer” – Gerd-Jan Poortman, Team Brunel. Maybe Gerd-Jan – aka Johnny – should stay off the freeze dried for a while. With 100 days left to the start of the race, it’s time for the Dutch team to leave the North Sea, where they’ve visited Dutch, German and Danish ports for a month. “We are ready to go back to Lanzarote with a new energy and gear up for the start,” says Johnny. “I can feel that it’s getting closer and I love it!”
The Brunel guys are leaving The Netherlands on Saturday and should arrive in their training base at the Marina Rubicon around July 13 or 14.
They leave home with a little legacy onboard though – 300 kids have written their names on the forward bulkhead, inside their boat. “As fans, they are now part of Team Brunel.”

het racemonster

de te varen route

Geen opmerkingen:

Een reactie posten