woensdag 12 augustus 2020

We ruiken de stal : Willemstad - Herkingen

 woensdag 12 augustus 2020

De hittegolf heeft Nederland stevig in z'n greep. Onze thuishaven Herkingen is slechts drie uur varen en drie sluizen verwijderd van Willemstad. We besluiten in deze hitte rustig aan te doen, we hebben gisteren bij aankomst al even voor anker gelegen in het prachtige baaitje ten noordwesten van het Volkerak sluizencomplex, vandaag zetten we in op een mooring. We halen snel nog even verse broodjes en gooien dan los.

Op bijgaand kaartje zijn de moorings te zien, ons plan slaagt : er is nog eentje vrij. Zodra we liggen,  nemen we een verfrissende duik. En dat doen nog vaak daarna. Met het zicht op het verkeer door de jachtensluis, kunnen we 's middags zo aansluiten voor onze eerste schutting van vandaag.

Het volgende doel is de Krammersluis, ook die staat uitnodigend open en als we aan komen varen.  Het laatste stukje voor de sluis is bezaaid met losgeslagen fonteinkruid, een ware plaag. Vanaf de Krammersluis zie je Bruinisse en de Grevelingensluis al liggen, bijna thuis  !

De  passage van de Grevelingensluis, onze laatste hindernis vandaag gaat heel traag. Gelukkig hebben we spektakel om naar te kijken : we liggen slechts met vier schepen in de hele grote sluis, een schip slaagt er niet in om normaal aan te leggen, de sluisdeuren zijn allang dicht, en de schutprocedure is al aan de gang.

Het betreft een overmaatse Bavaria, met een ouder echtpaar aan boord. Ze lagen voor de Volkeraksluis vandaag naast ons voor anker, toen wij aan de  mooring lagen. Toen viel al op, dat het inhalen van het anker niet hun specialiteit is. En aanleggen in de sluis dus ook niet. 

Ondanks de aanwezigheid van een boegschroef lukt het niet een voorlijn op een sluisbolder te krijgen. Dan wordt er een ereronde van 360 graden in de sluis gemaakt, en steken ze over naar de volledig vrije bakboordzijde van de sluis.. Maar dat is niet hun favoriete kant, ze keren terug naar de stuurboordzijde, en dan begint het hele ritueel opnieuw.  Met een achterlijn wordt eindelijk een bolder gevonden, maar dan is het al weer tijd om de sluis te verlaten.

Uit de sluis weer op de Grevelingen snuiven we de heerlijke zilte lucht op. Herkingen komt snel dichterbij,  en we schieten onze box in. Helaas zit de grote vaarvakantie er voor dit jaar op. Gelukkig zonder problemen, de boot heeft zich geweldig gehouden. We maken misschien  nog wat kleinere tochtjes, en blijven voor nu in ieder geval tot en met het weekend aan boord. Overdag varen we de Grevelingen op,  gooien het anker uit en bestrijden de hitte met een regelmatige plons in het zoute water !


de vandaag gevaren route :




Geen opmerkingen:

Een reactie posten