zaterdag 15 augustus 2020

Uitpuffen op de Grevelingen

 donderdag  13-8-2020 - zondag 16-8-2020

Op donderdag en vrijdag zitten we nog steeds midden in de immense tropische hitteperiode in Nederland. In de haven is het nauwelijks te harden, we vluchten in de ochtend al snel het water op, en gaan een eindje buiten de haven voor anker. Met af en toe een duik overboord is het prima uit te houden. Het is erg vochtig en nevelig, we kunnen Bruinisse aan de overkant nauwelijks zien liggen.

Door de hitte is de atmosfeer instabiel, in de loop van de donderdag en vrijdagmiddag zie je zich grote onweersbuien ontwikkelen. Eerst komt de wind, de hemel wordt alsmaar donkerder, en je ziet de felle flitsen van bliksemschichten. De stortbui volgt later. We maken dat we wegkomen van het open water, terug naar de haven. Blikseminslagen op het water zijn in Nederland gelukkig zeldzaam, maar wel heftig, het betekent normaal gesproken zinken van je boot. In Florida bijvoorbeeld is het schering en inslag, om  bij die term te blijven.

Ook de zaterdag begint weer prachtig, niet zo heet als de vorige dagen, maar nu absoluut windstil. Om een beetje afkoeling te krijgen gaan we een stukje varen, richting het eiland Veermansplaat, door het vaarwater Hals. Wat is de Grevelingen toch groot, prachtig en  majestueus ! Het is op dit deel van de Grevelingen heel rustig, je ziet bijna niemand. Wat we ook niet zien, zijn de zeehonden die hier vaak liggen te luieren op de dammetjes.

We varen door tot aan de noordzijde van de Kabeljauwplaat, tot onze vebazing liggen hier nu de zeehonden ! Heel bijzonder is, dat de twee soorten die hier voorkomen, de gewone en de grijze zeehond, bij elkaar, en door elkaar liggen. In de Waddenzee leven de populaties volstrekt gescheiden. Niet ver hier vandaan gaan we voor anker. 

Als Irene even later gaat zwemmen, schrikt ze zich een ongeluk als vlakbij een zeehond opduikt en haar nieuwsgierig aanstaart, zo te zien heeft hij wel trek in een avontuurtje. Irene weet niet hoe snel ze weer aan boord moet klauteren. 

Aan het eind van de dag steekt een noordelijk windje op en zeilen we terug naar de thuishaven. Een dagje om in te lijsten !


De zondag begint stralend, zonder wind. Dit is in deze aaneengesloten vaarperiode onze laatste dag op de boot, we maken een begin met het verzamelen en inpakken van de spullen die mee naar huis gaan. Aan het eind van de dag, als we de auto al hebben ingepakt, barst er een enorm onweer los, met heel veel wind en nog meer water. Cees moet schuilen als hij terug wil van de douche naar de boot, het is geen doen om door dit weer terug te lopen.

Als na enige tijd de storm begint te luwen, sluiten we de boot af en gaan we op weg naar restaurant Zoet of Zout in Stellendam. Als afsluiting van de vakantie genieten we met Martijn en Liesbeth van een heerlijk maal. 

Om 21:15 staan we in Maassluis voor onze deur, waar de hitte ons tegemoet komt als we de voordeur openen. Het is in huis 27,5 graad ! We zetten alle ramen en deuren open, het koelt snel af naar 25 graden. We maken een eerste schifting in de stapel post, en de eerste was gaat meteen de machine in. De komende week is onder andere gevuld met kappersbezoek om ons weer toonbaar te maken, Irene doet daar nog een schepje bovenop bij de schoonheidsspecialiste. De 'Chip' ligt standby voor korte tochtjes.




Standen per 22-8-2020 :

Motor uren : 1565,2 h (+90 tov 2019)

Log : 11347,5 NM (+394 tov 2019)

Blog vanaf 2009 :

pageviews 122293 (+16084 tov 2019)

447 posts

1 opmerking: