donderdag 22 mei 2014

Tour Nostalgia (4/5) Vlootschouw Maassluis


Zaterdag 17 mei - Dit is de dag waar we de hele reis voor hebben gemaakt : 'Ervaar 400 jaar Maritiem Maassluis', ter gelegenheid van het feit dat de stad Maassluis 400 jaar geleden onafhankelijk werd van Maasland. Vanmiddag vanaf 16:00 is er een vlootschouw op de Nieuwe Waterweg, waar tientallen historische schepen aan zullen deelnemen. Voor de Texelstroom is een rol weggelegd om de historische ontwikkeling van het Loodswezen te illustreren. Het nieuwste schip van het Loodswezen, de 'Polaris' is aanwezig, van daaruit wordt het hele gebeuren op marifoonkanaal 68 gecoƶrdineerd. De ex-loodsboot 'Rigel' is ook van de partij.

Voor de gelegenheid varen een aantal gasten aan boord mee, onder fantastische weersomstandigheden de mooiste plaats om het spektakel van nabij mee te maken. We moeten ons om half vier melden voor de spoorbrug, om als eerste schip de Waterweg op te varen. Het is zo vol in de haven, dat we met een sleepbootje uit de drukte moeten worden getrokken.

De organisatie heeft een strak draaiboek opgesteld voor het formeren van de vlootschouw, het drukke verkeer op de Waterweg moet natuurlijk gewoon door kunnen gaan. De meeste deelnemers nemen het niet zo nauw met de discipline, het is een gekrioel van jewelste. Wij zijn aanvankelijk de enige die het protocol volgt, maar na enige tijd krijgen we toch schepen in onze kiellinie. Bij de officiƫle opening van de vlootschouw door de Maassluise burgemeester is het een oorverdovend geloei van scheepshoorns en stoomfluiten. De 'Texelstroom' wordt naar voren geroepen voor een Loodswezen en Reddingsdienst demo, compleet met helikopter.

De schepen van de vlootschouw maken dan een uitgebreide ronde voor het in groten getale aanwezige enthousiaste publiek. Intussen hebben een flink aantal grote slepers, blusvaartuigen en supply schepen zich aangesloten. De bemanningen daarvan gaan helemaal los en halen de wildste capriolen uit. We springen op en neer alsof we op een stormachtige Noordzee zitten.
We wachten op het einde van een blusdemonstratie, we hebben geen trek in tonnen water op de boot. Intussen verloopt het tij en moeten we westwaarts tegen een ziedende vloedstroom invaren. Het binnenvaren van de haven van Maassluis, die dwars op de stroomrichting ligt, is onder deze omstandigheden een grote uitdaging, maar we lopen zonder problemen binnen.
Deze dag is een onvergetelijke ervaring ! (met dank aan de weergoden ).
Een paar links naar videoverslagen :

Pop-up TV

Edwinamp

Maassluis Maritiem deel 1

Maassluis maritiem deel 2

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten