woensdag 21 mei 2014

Tour Nostalgia (3/5) IJmuiden - Scheveningen - Maassluis


Donderdag 15-5 . We beginnen de dag met een stevig scheepsontbijt dat voor een deel bestaat uit eieren en spek. De hoeveelheid pillen uit diverse potten die daarbij aan tafel verorberd wordt, ontlokt Jan de opmerking dat dit meer op tocht met de Zonnebloem lijkt dan een reis op een stoere loodsbotter.
We melden ons netjes af bij de Verkeerscentrale, en vertrekken rond 08:30 uit de vissershaven in IJmuiden en varen na het passeren van de havenmond in zuidelijke richting. De wind 3-4 Bft, aanvankelijk NW later ruimend naar N. Een mooie zeilwind, zeker voor de bemanningsleden die nog niet zo vertrouwd zijn met de handling en de zeilvoering van de nogal onhandelbare, zeer zwaar uitgevoerde zeilen. Na het omhooglieren van het grootzeil heb je gegarandeerd een natte rug. De zeiltocht tijdens puike omstandigheden onder een echt Hollandse hemel biedt een mooie gelegenheid het schip en elkaar beter te leren kennen, en ervaringen uit te wisselen. Kleine onvolkomenheden in de tuigage worden gecorrigeerd, en de nieuwkomers worden ingewijd in de bijzonderheden van deze platbodem.

Het laatste deel van de tocht, als wind flink is aangehaald, sta ik een tijd bijna eenzaam en hardwerkend aan de helmstok om de Texelstroom op een zo voordelig mogelijke koers naar Scheveningen te houden. Ik probeer me voor te stellen hoe dat er in het verleden in het loodsentijdperk uitgezien zal hebben. Een bijzonder moment, ik hoop dat opa Marcus op een wolkje meekijkt hoe ik van deze omstandigheden, deze tocht en dit schip geniet.

Tegen 16:00 lopen we Scheveningen aan, nadat we ons gemeld hebben bij de VC Scheveningen en tijdelijk in Noordelijke richting varend, de zeilen hebben binnengehaald. Recht voor de wind surfend op de golven is dit een betere ervaring dan gisteren rond IJmuiden. We leggen vlekkeloos aan in de Tweede Haven, en verschillende bemanningsleden maken van de gelegenheid gebruik om te gaan passagieren.

Vrijdag 16-5. Om 07:30 vertrekken we uit Scheveningen richting Maasmond onder een strakblauwe hemel, en  met bijzonder weinig wind, NO 1-3 Bft. De motor blijft bij, in de Maasmond en op de Nieuwe Waterweg is varen onder zeil zonder motor niet toegestaan.
Dit is het domein van Jan, die dan ook de communicatie met de Maasmond en de overige blokgebieden voor z'n rekening neemt. Het is altijd indrukwekkend je hier tussen de grote, snelvarende beroepsvaart te begeven. De Smit Elbe komt Jan even gedag zeggen, en maakt zich weer snel uit de voeten. De bemanning maakt schoon schip, want tijdens de festiviteiten in Maassluis moet de Texelstroom er natuurlijk spic en span uitzien.

We zijn vroeg vertrokken uit Scheveningen om op tijd in Maassluis te zijn. Het gevolg is dat we nu op de Nieuwe Waterweg aanvankelijk nog flink de stroom tegen hebben en maar weinig voortgang boeken.
Met dit weer en het schitterende schouwspel van de rondom ons razende grote scheepvaart hoor je niemand klagen. Na enige tijd komt Maassluis in zicht. We melden ons bij de organisatie, die voor ons een prachtig plaatsje in de oude binnenhaven heeft gereserveerd. Voor de festiviteiten die voor deze avond geprogrammeerd zijn, liggen we eerste rang !

De avond wordt gevuld met optredens van verschillende muziekgroepen, afgesloten door Gerard Joling die per sloep wordt aangevoerd (filmpje). Met een spectaculaire 3-D lasershow wordt de avond afgesloten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten