zaterdag 3 mei 2014

In de (redding-) boot ....


Begin mei is de traditionele open dag van de KNRM, de Nederlandse reddingmaatschappij, en dit jaar is dat 3 mei. Donateurs en andere gulle gevers worden uitgenodigd om op een van de vele reddingboten een tochtje mee te varen. Wij rijden naar Hoek van Holland, waar de 'Jeanine Parqui' altijd paraat ligt. Het is schitterend weer, dus wij zijn niet de enigen die een tochtje willen maken. We staan anderhalf uur in de rij, maar dan breekt ons 'finest half hour' aan.
We hebben de keus tussen de oude reddingboot de 'Koningin Juliana' of het moderne scheurijzer de 'Jeanine Parqui'. De keus is niet moeilijk ! Even later jakkeren we over het onder deze omstandigheden vlakke water van de Maasmond. Dit is echt genieten, met het gebrul van de machtige motoren en opstuivend buiswater. De uitvarende loodsboot draagt bij aan het plezier door rakelings langs ons te scheren en ons op z'n hekgolf te laten stuiteren. Veel te snel zijn we weer in de haven.
Volgend jaar zullen we de kleinzonen meenemen, de zoutwatergenen hebben ze natuurlijk al, maar zo'n ervaring mogen ze niet missen !

De Jeanine Parqui is een boot van 18,8 meter lengte bij een breedte van 6,1 meter. De boot weegt 28 ton, en met twee motoren van elk 1000 pk en waterjetaandrijving kan een snelheid bereikt worden van 35 knopen (ruim 60 kilometer per uur).

Hier een Youtube filmpje van de reddingboot bij iets meer wind. Verslagen van reddingen vind je hier , daar kun je maar beter niet in genoemd worden....

Overigens, de KNRM is ANBI erkend, dus donaties zijn aftrekbaar. Steun deze prachtige instelling, die volledig van giften afhankelijk is, en voor het grootste deel door vrijwilligers wordt gerund.

Filmpje







Geen opmerkingen:

Een reactie posten