maandag 12 mei 2014

Tour Nostalgia (1/5)


Vandaag (maandag 12 mei) zijn de tassen gepakt voor een nostalgische zeiltocht : varend met de historische loodsbotter 'Texelstroom' van Oudeschild (op Texel) naar onze woonplaats Maassluis. Een tocht van ongeveer 85 zeemijl (ruim 150 km)
Ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van Maassluis wordt als aftrap voor vele feestelijkheden gedurende het zomerseizoen, op zaterdag 17 mei op het Scheur een grote varende vlootschouw georganiseerd. Hiervoor is de Texelstroom uitgenodigd. Het programma :

16:30 -17:00 uur Nieuwste loodsboot Polaris voor haven samen met historische loodsboten Rigel, Texelstroom, een helicopter en KNRM op de Nieuwe Waterweg
16:00 -18:00 uur Vlootschouw op de Nieuwe Waterweg

De geschiedenis van de Texelstroom, en de historische band van dit schip met mijn grootvader van moeders kant heb ik al eens eerder uitgebreid in dit blog beschreven : zie hier

Morgen reis ik met mede-opstapper en oud-sleepbootkapitein Jan uit Hoek van Holland naar Oudeschild. De bedoeling is om woensdagmorgen vroeg op het afgaande tij vanaf de Waddenzee naar de Noordzee te vertrekken, en via IJmuiden / Scheveningen en de Nieuwe Waterweg naar Maassluis te varen, zie bijgaand overzichtskaartje.

De weersituatie de afgelopen dagen was dramatisch, gelukkig begint zich nu een verbetering af te tekenen : alle lagedrukgebieden, fronten en verdere narigheid lijken te worden verdrongen door een een groot hogedrukgebied dat vanaf de Atlantische oceaan onze kant op stevent. Het ziet er naar uit dat we met een prachtige noordwesten wind zo naar het zuiden worden geblazen !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten