woensdag 21 juli 2021

Prachtige fietsroutes rond Burghsluis

 woensdag 21 juli 2021 - vrijdag 23 juli

We willen vandaag per fiets richting strand achter de Oosterschelde kering, aan de Noordzee kant. We hebben van de havenmeester een fietskaart van de omgeving gekregen, later blijkt dat we via het programma Fietsknoop de routes hier ook kunnen uitzetten. De vouwfietsen worden uit de bakskist getoverd, en daar gaan we. Vanaf de jachthaven fiets je al gelijk langs de waterkant, met dit weer een genot, en bovendien met een prachtige vergezichten over de Oosterschelde.

Bij de dam moeten we even klimmen en een paar slingers fietsen voordat we weer langs de duinen rijden. Bij de eerste strandtent die we tegenkomen, 'Sand & Pepper' , besluiten we te gaan lunchen. Het blijkt een schot in de roos, mooie tent en je kunt er fantastisch eten. Aanrader !

Gevoed en uitgerust pakken we de fietsroute weer op. Een prachtig aangelegd betonpad slingert zich door de duinen, met af en toe een stukje verkoelend bos, continu klimmend en dalend. Er wordt heel veel gefietst, voornamelijk elektrisch. Irritant volk, die elektrorijders. Ze rijden over het algemeen veel te hard, vinden het niet nodig aan de kant te gaan voor tegenliggers, en nemen de bochten zo ruim dat medeweggebruikers moeten maken dat ze plaats maken. Niet gek dat in de statistieken het percentage brokkenmakers zo hoog ligt. Onlangs liep een kennis hersenschade en een gescheurde nier op bij een val met z'n elektrische fiets.

Ongemerkt raken we steeds verder van huis, maar op een gegeven moment buigen we af  richting Burgh-Haamstede. Dankzij Google maps vinden we daar een Albert Heijn, waar we een paar inkopen doen. De haringtent die er naast staat, kun je beter links laten liggen. De haringen smaken er voor geen meter, het is lang geleden dat die het schoonmaakmes hebben gevoeld.

Terug naar de jachthaven is dan nog maar een fluitje van cent. Na in totaal ruim 14 km stappen we moe maar voldaan weer aan boord, en genieten de rest van de dag en avond van de schitterende ambiance.


Donderdag 22 juli

We besluiten van vandaag een stranddag te maken.  We fietsen naar strandtent "Sand & Pepper' voor opnieuw een heerlijke lunch, en installeren ons daarna op het strand onder een parasol. Het ultieme vakantiegevoel !
Als we uitgeluierd zijn, fietsen we terug naar de jachthaven en verkleden we ons voor een bezoek aan het havenrestaurant 'Het Oliegeultje', genoemd naar een geul die hier voor de kust ligt. Aan reserveren doen ze niet, het zit altijd stampvol. 

We moeten  bij aankomst even wachten, dan komt er snel een tafel voor 2 vrij aan de rand van het terras met een magnifiek uitzicht op de Oosterschelde. We genieten van sliptongen en tarbot, perfect klaargemaakt. Niet voor niets dat ze met dit restaurant veel publiek trekken. 

Als we terugkomen bij de boot, blijken we een buurman te hebben gekregen, een zeiljacht van wel 10 meter. Ongebruikelijk, als je naast iemand gaat liggen, dan zoek je een schip van ongeveer gelijke lengte op. Dat meld ik ook, maar na enig overleg blijft hij liggen, een paar extra stootwillen voorkomen schade van de Chip tegen de steiger.

Vrijdag 23 juli 

We vertrekken even na 9 uur richting thuishaven, onze buurman vertrekt samen met ons. De weerberichten voorspellen een weersverslechtering met flinke buien in de komende dagen, dan liggen we liever in onze eigen haven, waar de auto beschikbaar is voor boodschappen en uitstapjes.

 Na een vlotte tocht moeten we even wachten voor de Grevelingensluis, die onverwacht helemaal vol komt te liggen. Dat leidt tot een volstrekt overbodige preek van een van de (hulp)stewards vanaf de kant : als iedereen een metertje zou opschuiven, ook de laatst aangekomen zeilboot nog mee had kunnen schutten. Als je weet hoe weinig bolders er in de sluiswand zitten, en ziet hoe sommigen aanleggen in de sluis, zou hij snappen dat zijn idee een illusie is. 

In de sluis is flink gestapeld, naast ons ligt een high-tech sloep, met twee jongens die hamburgers en smoothies verkopen op het water. Ze zijn nu onderweg naar de mosselbank. Je moet maar op het idee komen, en er in geloven ! Ze zijn al druk bezig met voorbereiden, onder andere mega-tomaten snijden voorop de hamburgers (van een 'goede'slager', en broodjes van de bakker). In de sluis verkopen ze een smoothie aan de buren. Kosen € 5,-

Na het schutten duurt het heel lang voordat de lichten op groen worden gezet. Om tijd te sparen, vaar je normaal dan uit, ook bij rood licht als er verder geen belemmeringen zijn. De eerste boot die bij rood al losgooide, werd op hoge toon teruggeschreeuwd door een steward. De brave schipper deed het ook nog. Ik ga eens opzoeken welke status die stewards hebben, of ze officieel vaaraanwijzingen kunnen en mogen geven, en of ze sancties (boetes) kunnen opleggen. De boetes op het water zijn vele malen hoger dan op de weg, dus voorzichtigheid is hier geboden. We meren rond twee uur af in onze box.




Onze route vandaag :












nog een paar sfeer foto's :











Geen opmerkingen:

Een reactie posten