zondag 25 juli 2021

Fietstocht langs de Grevelingen naar Puurr

 zondag 25-7-2021

Op de weerkaart zien we rondom ons alleen maar depressies, maar vreemd genoeg schijnt de zon volop, staat er geen wind en is het drukkend warm. Liesbeth en Martijn en de jongens zijn vanmorgen in alle vroegte vertrokken uit de Roompot, richting IJmuiden. Prima weer, weinig zeegang maar ook weinig wind dus dat is motoren geblazen. Liesbeth deelt haar positie via Google, we kunnen de tocht over zee volgen zolang er telefoonontvangst is.

Na onze brunch met croissants en een zachtgekookt eitje stappen we op de fiets, en ronden in oostelijke richting, via Battenoord, een stuk van de Grevelingen. Onderweg zien we de trieste resten van het testcentrum project om apparatuur te testen, waarmee uit getijdestroming elektriciteit wordt opgewekt. Halverwege is het geld op, en nieuwe geldschieters zijn nog niet gevonden.

We drinken een Radler bij restaurant Puurr aan het Grevelingen strand, maar besluiten hals over kop weer de fiets te pakken, donkere wolken pakken zich samen en op de buienradar belooft dat niet veel goeds. We rijden in straf tempo terug naar Herkingen, maar we dreigen de wedstrijd met de onweersbui te verliezen. Het tempo gaat nog verder omhoog, met de wind in de rug maken we kans de thuishaven droog te bereiken. 

We zijn het hek al door, zetten onze fietsen naast het fietsenhok, maar dan verliezen we de wedstrijd tegen het natuurgeweld op de laatste vijftig meter. Tot op onze huid nat komen we op de boot aan.
Na een half uurtje schijnt de zon weer, en kan alles te drogen worden gehangen.

Hieronder de actuele stand van de uitvoering en en de plannen van en voor het testcentrum.
De eerste foto toont de desolate staat van de onafgebouwde installatie. Daarna een foto van het waterforum, en toont de drooggelegde spuisluis waarin het testcentrum gebouwd is. Verder uit het forum : 'De tijd voor een beslissing over het lot van het Tidal Technology Center (TTC) in de Grevelingendam is met drie maanden verlengd, meldt Omroep Zeeland. Rijkswaterstaat en de provincie Zeeland hopen dat in die tijd nog een ‘overtuigend plan’ wordt ingediend om door te gaan met het TTC. Anders volgt er sloop, laat Rijkswaterstaat weten.'

Intussen kan de Flakkeese Spuisluis al enkele jaren niet worden gebruikt waarvoor deze is gerenoveerd. ‘Omdat het testcentrum niet is afgebouwd, kan de spuisluis in de Grevelingendam nu niet worden gebruikt’, schrijft Van Nieuwenhuizen. ‘Voor de waterkwaliteit van het oostelijk deel van het Grevelingenmeer is het noodzakelijk dat er in het voorjaar en de zomer van 2021 weer kan worden gespuid.’
 
De hele onderneming kostte tot nu toe 12 miljoen euro, waarvan 8 miljoen in de vorm van subsidie. Als er geen marktpartij met een uitvoerbaar plan komt, zal Rijkswaterstaat de originele staat van de Flakkeese Spuisluis herstellen. Dat komt neer op de sloop van hetgeen er tot nu toe is gebouwd. Deze sloop zal waarschijnlijk 3 tot 4 miljoen euro kosten, heeft Rijkswaterstaat berekend. Er schijnt nu een oplossing te zijn.

De op een na onderste foto toont hoe het er afgebouwd zou hebben uitgezien (foto BT projects), daarna een foto van de huidige staat (foto: Van der Straaten Aannemingsmaatschappij BV.)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten