woensdag 10 augustus 2011

Chip weer in z'n eigen box


Woensdag 10-8-2011 lijkt een mooiweergat tussen alle depressies die de Noordzeelanden teisteren. We staan bijtijds op, en vertrekken  om 8:30 uit de Delta marina. Op de motor met de genua als ondersteuning varen we vlot het laatste restje Veerse Meer richting Zandkreeksluis, waar we nauwelijks hoeven te wachten. Na een rondje draaien gaat de sluis al open.  Eenmaal op de Zandkreek na de sluis gaan de zeilen op, en kan de motor af.  Het is nog opkomend water, we hebben hier in de Zandkreek enigszins stroom tegen, naast de sluis is een inlaat  waarmee het Veerse Meer met zout water wordt doorgespoeld om de waterkwaliteit te verbeteren, en dat blijkt goed te werken. De wind neemt steeds een beetje toe, post Wemeldinge meldt dan ook een windwaarschuwing voor B6 voor Zierikzee en omstreken.

We varen via het Engelsche Vaarwater, waar we na het ronden van de EV8 de laatste vloedstroom flink meekrijgen. Via Keeten en Zijpe bereiken we bijna recht voor de wind in recordtijd de sluis van Bruinisse, waar we weer eens geluk hebben en ons nog net de sluis in kunnen wringen. Bij het verlaten van de sluis is de wind naar West geruimd, heeft de windsterkte de beloofde B6 bereikt, en buizen we via de Mosselbankeilanden het kanaal van Herkingen in. In het kanaal flitsen de surfers ons aan alle kanten met hoge snelheid voorbij, die gasten genieten van de stormachtige wind.


De achteruitdraai de box in blijkt ook met B6 uit het westen te lukken. Aan de 'even'  overkant van de steiger probeert een motorsailer tevergeefs vooruit de box in te steken. De havenmeester kan het niet aanzien, stapt aan boord en vaart zonder kleerscheuren in een keer de box in, dat heeft-ie vast vaker gedaan.
We genieten van onze uitgestelde lunch met een zonnetje in de kuip onder de beschutting van de buiskap. We blijven nog een nachtje aan boord, en vertrekken na schoon schip maken morgen (donderdag 11-8) weer naar huis. ( mh : 494 )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten