woensdag 8 augustus 2018

De hitte slaat toe


zondag 5 augustus - woensdag 8 augustus  2018

Wij als vakantiegangers hebben deze recordzomer geen klagen over het weer, de zonneschijn en de temperatuur. Alhoewel de boeren en tuinders terecht wel klagen, de neerslaghoeveelheid loopt al ver achter, en van alle gras is de kleur intussen van groen in donkergeel veranderd.
De weerberichten voorspellen voor de komende week er nog een schepje bovenop qua temperatuur, het gaat tropisch worden met temperaturen ver boven de 30 graden.

Voor de komende dagen wordt de routine dat we na het ontbijt de Grevelingen opvaren, voor anker gaan en de rest van de dag in de kuip genieten van het uitzicht, met af en toe een verfrissende duik. En als het al te heet wordt, dan varen we een stukje om wind te vangen.

Voor dinsdag hebben we Lucie en Jan uitgenodigd, die in Dongen ongeveer geroosterd worden en hun huis niet uitkomen. Na de koffie met gebak maken we varend een rondje langs de Mosselbank eilandjes en de fraai verbouwde jachthaven van Bruinisse, en gaan dan voor anker ter hoogte van het gehucht Battenoord. Wij zijn niet de enigen die verkoeling op het water zoeken, er wordt door veel schepen geankerd, nu er door een gebrek aan wind niet gezeild kan worden.

Als we uitgezwommen zijn, gaan we een stukje varen.  We vertrekken in westelijke richting, en nemen het vaarwater 'Hals', dat achter het langgerekte eiland Veermansplaat langs loopt.
Tot onze verbazing zien we plotseling op de strekdammetjes daar, een deel van de intussen flink gegroeide Grevelingen zeehondenpopulatie liggen te luieren.

Er zwemmen in de Grevelingen op dit moment al ver over de honderd zeehonden rond, die door het ontbreken van getij hier een luizenleventje hebben. Ze hebben kennelijk geen moeite om hun dagelijks rantsoen van 10-15 kilo vis bij elkaar te scharrelen. In Nederland komt de 'gewone' en de grijze zeehond het meeste voor. De vrouwtjes zijn min of meer beige van kleur, de mannetjes zijn veel donkerder.

Intussen zien we onweerswolken zich aan de horizon samenpakken, we stomen langzaam weer op richting de haven. De pot schaft vandaag een lekkere Japanse roerbak met kipdijen. Van het onweer lijkt voorlopig niets te komen, we zitten nog lang in de kuip na te genieten. Het is al donker als de gasten huiswaarts keren.

Woensdag gaan we voorlopig weer naar Maassluis. De weersvooruitzichten zijn alarmerend slecht. Zodra het weer opknapt, zullen we waarschijnlijk weer terugkeren naar de jachthaven, maar door allerlei afspraken zijn langere tochten op dit moment niet voorzien. Maar het seizoen is nog niet ten einde !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten