zondag 5 mei 2013

Ais - overal (?) te volgen


Nu de mast weer rechtop staat, wordt op zaterdag 4-5 de kabel-uit-1-stuk van de nieuw geïnstalleerde marifoonantenne verlegd in het interieur en aangesloten op de AIS transponder. Spannend ! De bedoeling van zo'n transponder is dat schepen in de buurt informatie krijgen over je positie, snelheid, koers. En via hetzelfde apparaat ontvang je die gegevens van andere schepen tot op zo'n 25 mijl ( ca 45 km), en die worden meteen zichtbaar op je navigatieapparatuur. Het is zien maar vooral ook gezien worden door grote schepen in de drukke scheepvaartroutes op de Noordzee. In vergelijking met  de grote jongens van een paar honderd meter lang ben je maar een nietig stipje op zee, bovendien varen ze erg snel (rond 20 knopen = tegen de 40 km/u). Uiteraard moet je zelf zorgen dat je niet in hun vaarwater komt, maar in sommige situaties  kan het handig zijn dat zo'n schip door een kleine koerscorrectie jou net de ruimte geeft die je nodig hebt. En die mannen varen tegenwoordig allemaal met een beeldscherm voor hun neus als navigatiehulp, en dan kun je maar beter zorgen dat je op hun scherm zichtbaar bent.
Het plaatje hiernaast is een momentopname van de drukte op zee, en op deze schaal zie je ze nog niet eens allemaal. Voor de overtocht van Het Kanaal moet je daar dwars doorheen, uiteraard met inachtneming van alle regels die daar voor gelden.

Van onze transponder zijn alle draadjes met de grootste zorg aangesloten, maar het is natuurlijk spannend als je de zaak aanzet, en controleert of je inderdaad zichtbaar bent.
Gelukkig blijkt bij thuiskomst dat op Marinetraffic de 'Chip' zichtbaar is in de thuishaven Herkingen. Als we binnen bereik zijn van een walstation, zijn we voor iemand aan de wal ook te volgen, compleet met de recente historie.
Zie bv hier : http://www.marinetraffic.com/ais/nl/shipdetails.aspx?mmsi=244100360&header=true

Op bijgaand plaatje de positie van de 'Chip' op z'n ligplaats in de jachthaven van Herkingen, zoals die via een walstation in Antwerpen wordt weergegeven :














Voor geïnteresseerden : achtergrondinformatie over AIS vind je hier :
http://nl.wikipedia.org/wiki/Automatic_Identification_System

Een animatie van het verkeer door het Kanaal vind je hier :
http://www.bbc.co.uk/britainfromabove/stories/visualisations/channel.shtml

Geen opmerkingen:

Een reactie posten