woensdag 17 april 2013

Voorbereidingen voor de tewaterlating


Door de extreme weersomstandigheden van de afgelopen maanden zijn de werkzaamheden enigszins uitgelopen. Om de kapotte mengkraan op het aanrecht te kunnen vervangen, moest het hele keukenblok worden gedemonteerd, het leek wel of er een bom was afgegaan in de kajuit.
De uitgeboorde gaten van de raambevestiging zijn nu eindelijk bij een temperatuur boven de 15 graden met epoxy hersteld, de ramen kunnen er dus deze week weer in. Met nieuwe schroeven die een betere grip beloven en een betere afdichting hopen we de komende jaren van ramenellende verschoond te blijven.
De zwemtrap, die soms een steen des aanstoots bleek bij het via de achterzijde aan boord stappen, is verkort en nieuw bevestigd, en kan nu vanuit het water worden neergelaten. Niet onbelangrijk als je onverhoopt overboord valt.
De schroef bleek ongewenste zang-allures te hebben, en is voorzien van een 'anti-zingrand'. Het heeft heel wat literatuurstudie gekost voordat ik het aandurfde het materiaal van de schroef te lijf te gaan, net als bij de kapper geldt hier : 'eraf is eraf'. En in tegenstelling tot haar : materiaal groeit nooit meer aan !
In verband met onze reisplannen naar de Engelse kust, met langere vaar- en ligtijden zonder stroomaansluiting, is de accucapaciteit flink verhoogd. Om de nieuwe semi-tractie accu's te kunnen herbergen, moest de accubak volledig worden omgebouwd. Het inpassen bleek millimeterwerk, maar het is dankzij een nachtelijk Eureka-moment met een vernuftige oplossing goed gelukt.
De nieuwe AIS transponder is ingebouwd, gekoppeld met de overige apparatuur en getest. Via Marinetraffic (http://www.marinetraffic.com/ais/) kan de 'Chip' nu op internet gevolgd worden als we onderweg zijn.
Alle stroom- en datakabels in de kajuit zijn opnieuw verlegd in kabelgoten.
De antennemast op het achterschip moet nog een nieuw uiterlijk krijgen, en er moet nog een nieuwe marifoonkabel naar het topje van de hoofdmast worden getrokken, een werkje voor het komende weekend.
Het onderwaterschip is deels ontdaan van oude antifouling, vorig jaar werd dat proces begonnen op het voorschip, dit jaar voortgezet op het achterschip (ten koste van de nodige spierpijn en een uiterlijk waar Zwarte Piet jaloers op kan worden). De hechtlaag op de romp is al aangebracht, nu nog de antifouling, en dan kan de 'Chip' na een flinke poetsbeurt van de romp weer te water.
Het spreekwoord luidt niet voor niets : 'koop een boot en je werkt je dood'. Maar eenmaal onder zeil ben je alle ontberingen gelukkig weer snel vergeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten