woensdag 15 juni 2011

Bruinvis zwemt mee op de Grevelingen

Nu we door omstandigheden voorlopig  geen langere reizen kunnen ondernemen, maken we tussendoor, als de agenda dat toelaat, de Grevelingen onveilig. Deze keer met broer Marc, ondanks een slechte weersverwachting met 60% kans op regen en Bft 1 als windverwachting. Beide verwachtingen blijken onjuist, we zien geen spat regen en na de aanvankelijke windstilte gaat het steeds harder waaien. Uiteindelijk wordt het dus toch een prachtige zeildag.  Als we de bemanning en de leeftocht voor de dag hebben ingeladen, maken we vanuit de verenigingshaven in Herkingen een rondje Grevelingen via Archipel. De wind shift voordurend in ons voordeel op de aan-de-windse koers, we hoeven nauwelijks door de wind op onze route.


De zeilers laten het vandaag afweten, we zien slechts sporadisch een medezeiler.  Wie het niet laat afweten is een van de bruinvissen, waarvan bekend is dat er een aantal in de Gevelingen huist. Eentje duikt onverwacht op naast de boot in de vaargeul waaraan de Grevelingen z'n naam ontleent. Wat een machtig gezicht, dit is een flink exemplaar die sierlijk zwemmend kennelijk met het grootste gemak de 6 knopen bijhoudt waar wij flink moeite voor moeten doen. Tussendoor luid snuivend en naar lucht happend, en vervolgens z'n rugvin tonend als de kop weer onder water gaat. Als ik besluit de camera te pakken om dit unieke tafereel te vereeuwigen, zien we hem (of haar) snel accelererend met machtige slagen van de staartvin vooruit schieten, kennelijk is deze bruinvis cameraschuw.
Anderen hebben meer geluk gehad bij het vastleggen  van bruinvissen, zie bv. dit filmpje en hier  en nog een.

Via deze links enige info van de bruinvis en z'n biologie , en het profieldocument
En hier een video over de bedreigingen van de bruinvis.

Als we na deze ontmoeting terugvaren naar de haven krijgen we nog onverwacht een flinke bui over ons heen waar veel wind in zit,  met windvlagen tot 22 knopen. Na deze test voor de verstaging zoeken we de haven weer op, en kunnen we tevreden terugkijken op een onverwacht mooie zeildag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten