dinsdag 2 juni 2020

Vaarseizoen 2020 in het teken van Corona



Na de winterstop

Zoals gewoonlijk ligt de Chip  in het winterseizoen in de loods bij van Ast in Brouwershaven. Als in maart de kriebels opkomen voor het gereedmaken van de ‘Chip’ voor nieuwe zomerseizoen, breekt het Corona virus uit, met zeer strenge beperkingen voor de toeristische sector. Het duurt tot mei tot de loods weer toegankelijk wordt voor klussers, de jachthavens in de veiligheidsregio’s Rijnmond en Zeeland blijven nog hermetisch gesloten.
Veel hoeft er niet aan de boot te gebeuren, anders dan de jaarlijkse poets- en antifouling beurt, en een paar cosmetische reparaties aan saildrive, stootrand, en aanrecht. De woensdag voor Hemelvaartsdag hebben we gepland om de boot over te varen naar onze thuishaven Herkingen. Deze dag kent geen goed gesternte, het begint al met de zonnebril die van m’n hoofd tussen wal en schip valt. De marifoonantenne heeft een vreemde stand, die heeft bij het opzetten van de mast een tik meegekregen.

De startaccu  heeft de winter ook niet ongeschonden overleefd. Bij belasting zakt de spanning volledig in elkaar. Desondanks start de motor vlot, maar geeft dan binnen de kortste keren een koelwateralarm. Het koelwater loopt wel, maar niet van harte. Na het verwijderen van de thermostaat probeer ik nog wel weg te varen, maar het is niet verantwoord zo de oversteek te maken. Buiten de sluis leggen we de Chip neer om het euvel te verhelpen. Een nieuwe impeller blijkt ook geen oplossing, een laatste snelle optie is een poging tot ontkalken om eventuele koelwaterblokkades op te heffen. Daarvoor moet ik naar de watersportwinkel in Bruinisse. Het ontkalken blijkt wel de oplossing, het koelwateralarm komt niet meer terug.

De klok wijst intussen al 16:00 aan, maar we besluiten toch de boot vandaag nog naar Herkingen te varen. Dat lukt zonder verdere problemen.
Er volgen nog enkele klusdagen. Er komt een nieuwe startaccu, die qua formaat niet op de plaats van de oude past, en dus is een nieuwe opstelling nodig. De zeilen worden weer op z’n plaats gehangen, en de boot krijgt van binnen een grondige schoonmaakbeurt. 
Voor de Pinksteren is de Chip vaarklaar !

Pinksterweekend vanaf 30 mei
Zaterdag 30 mei rijden we ’s morgens onder een stralend blauwe lucht naar Herkingen. Het is dankzij de versoepelde Coronamaatregelen behoorlijk druk onderweg. We zijn van plan het weekend aan boord te blijven, de auto is behoorlijk gevuld. ’s Middags komen Martrijn, Lies en de jongens met de ‘Stormvogel’ gezellig even buurten in Herkingen. Via de overvolle Mosselbank zeilen ze weer terug naar Scharendijke.
Zondag is een prachtige zonnige dag, met veel wind. We blijven rustig aan onze steiger liggen. Pinkstermaandag meldt Liesbeth dat de Stormvogel aangemeerd is op het eiland Ossehoek. Wij vertrekken onder de genua voor het lapje die kant op. Als we aankomen, blijkt het redelijk druk geworden, we parkeren dubbel tegen de Stormvogel. In de natuur hier is het genieten, de jongens spelen aan het strand, zwemmen en vermaken zich met rubberboot. Na het avondeten vertrekt de Stormvogel weer naar de thuishaven, er moet morgen weer gewerkt worden en de jeugd moet naar school. 

Wij blijven overnachten in de vrijwel lege haven van de Ossehoek. Het is er heerlijk rustig, en de temperatuur loopt in het zonnetje op tot tropische waarden. De wind die de laatste dagen steeds uit het oosten heeft gewaaid, verandert in een lekker zeewindje, waarmee we ons  halverwege de middag rustig terug naar thuishaven Herkingen laten blazen. In de thuishaven maken we schoon schip, en vertrekken in de loop van de avond weer naar Maassluis. De kop van het seizoen is eraf !




1 opmerking:

  1. Wat kan de wereld veranderen in korte tijd! We wensen jullie toch een fijn seizoen maar dat zal ongetwijfeld heel anders worden!

    BeantwoordenVerwijderen