zaterdag 27 juni 2020

Akersloot - Texel


zaterdag, 27 juni 2020

De weeromslag is compleet, vannacht kletterde de regen op het dek, en de temperatuur is vandaag vele graden lager. Goed weer om te vertrekken. Na een hogedruk douchebeurt  en een stevig yoghurt met muesli ontbijt gaan de trossen los voor onze tocht in noordelijke richting. We zijn van plan Alkmaar voorbij te varen, en in ieder geval Den Helder te halen. De windverwachtingen maken het twijfelachtig of we de komende dagen Texel zullen kunnen bereiken.

We plegen een telefoontje naar de Willemsoord jachthaven in Den Helder, om te vragen via welke ingang we daar naar binnen moeten, via de zoete of de zoute ingang. Dat blijkt de zoute te zijn, bij aankomst in Den Helder moeten we dus gelijk naar zout schutten.
Onze tocht verloopt vanaf Akersloot zeer voorspoedig, alle bruggen (zelfs de hele serie in Alkmaar) openen als bij toverslag op onze marifoon oproep. In de rest van Nederland kunnen de brugwachters nog wat leren van hun Noord-Hollandse collega's ! Onderweg krijgen we zo nu en dan een bui over ons heen, de wind begint ook steeds meer aan te halen.

Bij aankomst te Den Helder staat de Koopvaarders schutsluis al uitnodigend open.  Het is oppassen met aanleggen, we gaan hier van zoet naar zout. En de zeilerswijsheid zegt : dat gaat fout. Door de onderstroom van het zware zoute water de sluis uit, en de resulterende bovenstroom van zoet water de sluis in. Voor je het weet lig je achterstevoren, maar we zijn op onze hoede.
De lucht is flink opengetrokken en blauw, niets doet vermoeden dat de aangekondigde storm op heel korte termijn over ons heen komt. We besluiten even op zee te kijken, valt het tegen gaan we Willemsoord binnen, en anders varen we meteen door naar Texel. Irene belt met de jachthaven Oudeschild, er zijn voldoende ligplaatsen beschikbaar. Het enige vervelende punt is het getij : we zullen de 5 zeemijl recht tegen de kolkende ebstroom van 2 tot 3 knopen in moeten varen, meevaller is dat de windkracht 5 bijna recht op de kont staat.

Ons besluit staat al snel vast : we varen door naar Oudeschild op Texel. Qua golven een redelijk heftige tocht (voor de kenners : wind tegen stroom), die we in anderhalf uur motorsailend afleggen. De '8 meter' afdeling van de jachthaven wordt ontsierd door veel te grote schepen voor dit gedeelte, daar zouden de havenmeesters tegen moeten optreden. Maar voor ons is er nog een plaatsje vrij, en onze toekomstige buren steken een helpende hand uit om bij 20 knopen wind aan een piepkleine vingerpier aan te leggen ! Zodra de Duitse landvast (= elektrokabel) in het stopcontact zit, genieten we van een welverdiende Nespresso.



's Avonds begint het echt hard door te waaien, de eerder verwachte windkracht 6 en meer giert door de verstaging. Een eerste pechvogel wordt door de KNRM binnengebracht, touw in de schroef in de haveningang.

P2000 melding : 27-06-20 20:42
Prio 2, Vaartuig motor / stuur problemen, TXO

https://www.knrm.nl/nieuws/knrm-reddingstation-texel-de-koog/snelle-actie-knrm-oudeschild-na-touw-in-schroef

Snelle actie KNRM Oudeschild na touw in schroef
27 juni 2020TEXEL OUDESCHILD

Uit het KNRM verslag (met bijgaande foto)
Zaterdagavond 27 juni wordt reddingboot Cornelis Dito om 20.42 uur gealarmeerd voor een vaartuig met motor/stuurproblemen.

Aangezien het een prio 2 melding is lijkt er geen directe spoed. Echter bij aankomst van de bemanning bij het boothuis in Oudeschild wordt al gauw duidelijk dat er haast bij is: het betreffende zeiljacht ligt letterlijk in de havenmonding. Hierbij zorgt het voor een gedeeltelijke blokkering van de havenmond en kans op schade, aangezien er een sterke wind staat.

De Cornelis Dito vaart vanwege de sterke wind eerst de haven uit om een betere positie te bepalen en legt vervolgens aan bij het jacht. Dan blijkt dat de stuurproblemen veroorzaakt worden door een touw in de schroef. De bemanning van de (gehuurde) zeilboot heeft het jachtje aan de palen van de havenmond vastgemaakt nadat er geen aandrijving en sturing meer in zat.

De bemanning van de reddingboot neemt het jacht op sleeptouw richting de jachthaven. Daar wordt het zeiljacht afgemeerd en een poging gedaan om het touw uit de schroef te halen. Een andere jachteigenaar die in de haven ligt biedt een duikbril aan en zo wordt de klus uiteindelijk geklaard.

Het jacht kan zelfstandig weer verder en de Cornelis Dito keert terug naar het boothuis, klaar voor de volgende inzet.




de windverwachting voor de namiddag :



















de vandaag gevaren route (het eerste deel is per abuis niet geregistreerd)







































Geen opmerkingen:

Een reactie posten