zondag 28 juni 2020

Lagedruk op Texel


zondag 28 juni 2020

Dat was gisteren op het nippertje dat we naar Texel konden varen. De hieronder geplaatste weerkaart ziet er dreigend uit, dat belooft niet veel goeds voor de komende dagen. Het lagedrukgebied boven Engeland stuwt het ene front na het andere over de Noordzee richting Nederland. Texel, Vlieland en Terschelling zijn zoals gewoonlijk de windkampioenen.

Zo vol als de jachthaven de afgelopen week lag, zoveel ruimte is er nu. Veel mensen zijn op de weersverwachting naar de vaste wal gevlucht, de komende dagen kun je met goed fatsoen de zee niet op. Bijgaande foto is een zoekplaatje : de 'Chip' ligt aan de tweede steiger ongeveer in het midden  aan de achterzijde, lekker met de neus in de westenwind. Te herkennen aan de radarreflector bovenin de mast.

In de kuip zitten we lekker beschut, heerlijk in de zon. TV en WIFI zijn hier perfect, dus voor de eerste levensbehoeften is gezorgd. Als de wind afneemt, gaan we lekker fietsen.
Voorlopig hebben we twee weken geboekt, met een optie voor nog twee weken.

's Middags maken we een wandeling langs de haven. Er liggen verschillende grote passagiersschepen opgelegd, werkeloos door de Covid-19 crisis. Van de meeste vissersschepen die nu in het weekend in de haven liggen, is het pulsvistuig vervangen door conventionele vistuigen. Een schande dat de Franse vissers het pulsvissen door de EU hebben laten verbieden. Het pulsvissen is de meest diervriendelijke vismethode, met de minste bijvangst, de minste schade aan de zeebodem, onderwaterflora en fauna. En enorm CO2 besparend omdat de schepen tijdens het vissen met de helft van het normale vermogen toekunnen. Een en ander onlangs opnieuw bevestigd in een grote wetenschappelijke Europese studie. Wanneer zetten onze EuroparlementariĆ«rs dit grote schandaal recht ? Zie https://visserij.nl/2020/05/20/verbod-op-pulsvisserij-moet-van-tafel/

Wij wandelen verder naar onze favoriete viswinkel, en eten een paar Hollandse nieuwe. Wat zijn ze lekker ! Op de terugweg scoren we bij de vernieuwde winkel van de Coƶperatieve  Visserijvereniging een Texelse gastenvlag voor in de mast. Bij thuiskomst horen we op de marifoon een nieuwe stormwaarschuwing van de Kustwacht, windkracht 7 wordt nu verwacht.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten