vrijdag 26 juni 2020

Snipperdag in Akersloot


vrijdag 26 juni 2020

Vakantie vieren is zwaar werk, zeker met deze tropische temperaturen. Aangezien Texel zo goed als vol ligt, zouden we nu het weekend in Den Helder moeten doorbrengen. Wij besluiten nog een dagje hier in Akersloot te blijven liggen. Het is net het paradijs hier, zeker als je het vergelijkt met Den Helder. De havenmeester is helemaal verguld met onze complimenten.

Voor een Euro krijg je hier een douchebeurt met een waterstraal die meer wegheeft van een hogedrukspuit. Volgens ons douchen de Noord-Hollanders niet zo vaak, en hebben ze simpelweg die druk nodig om weer toonbaar te worden. We zien hier voor het eerst een muntautomaat waar ook een 'uit' knop op zit, die druk je in als er te veel vellen van je lijf loshangen. Een noodknop voor niet-Noord-Hollanders vermoeden we. Als er in Nederland een watertekort ontstaat, weten wij wat de oorzaak is.

We halen we de vouwfietsen tevoorschijn uit de stuurboord bakskist, we gaan inkopen doen bij de plaatselijke Deen supermarkt. Ook hier weer de voorliefde van de Noord-Hollanders van extremen : in de winkel heerst de temperatuur van een diepvrieskist. Een Eskimo zou hier een extra bontjasje aandoen. Als we met een volle boodschappenmand weer buiten komen, slaat de hitte dubbel hard toe. We spoeden ons naar de boot om onze koude spullen in veiligheid te brengen.

Daarna gaan we een stukje langs het meer fietsen. Volgens de ons bij aankomst uitgereikte folders is het hier een fiets-Walhalla. Dat geloven we graag, maar met deze tropische temperatuur houden we het al snel voor gezien, we zoeken een bankje op met uitzicht op het water.

Onderweg spotten we een boot waarvan de mast geknakt is, dat moet gisteren zijn gebeurd tijdens de snel opkomende storm. Een triest gezicht. Het is geen groot water hier zoals op zee, maar door de wisselende begroeiing en bebossing heb je hier te maken met plotselinge valwinden.

Vlak bij de jachthaven zien we een kudde wonderlijk uitziende beesten. Het is een kruising tussen een schaap en een koe, dat schoei heet. Het laten grazen van dat soort dieren heet hier beschoeiing. Ik zei al eerder, Noord-Hollanders  zijn  een vreemd stel zo bij mekaar. En voorlopig zijn we nog niet van ze af. Ze wonen ook in Den Helder en op Texel....

In de speelgoedwinkel hier vlakbij de haven hebben we extra drijfvermogen voor het zwemmen ingekocht. De exorbitante kostprijs kon ons er niet van weerhouden. De ontberingen aan boord eisen hun tol - we zijn zelf zoveel volume kwijtgeraakt dat we in het water zinken als bakstenen. Het is nu weer verantwoord om te zwemmen, dankzij onze speeltjes !








Geen opmerkingen:

Een reactie posten