donderdag 25 juni 2020

Onder tropische hitte van Spaarndam naar Akersloot


donderdag 25 juni 2020

Vandaag een relaxed tijdstip van opstaan en ontbijt, we kunnen pas om 10:30 door de brug in snelweg A9, en de sluis die we eerst moeten passeren ligt hier praktisch voor de deur. We kleden ons weer voor de zon en de voor vandaag verwachte tropische hitte. We overwegen nog even om naar IJmuiden te varen voor het strand, maar besluiten toch maar in de richting Texel te blijven. Na de brug in de A9, die exact op tijd draait, volgt er nog een brug voor we Zijkanaal C van het Noordzeekanaal kunnen verlaten.

Het Noordzeekanaal volgen we een klein stukje in oostelijke richting, en slaan dan af naar het noorden, door de Nauernasche brug, het Nauernasche kanaal in. Al snel komen we dan bij een piepklein eeuwenoud (1632 !) sluisje, dat nog steeds dienst doet. Iedereen noemt het de Nauernasche sluis, maar de eigenlijke naam is Schermersluis. De interessante geschiedenis van dit stukje oud vernuft staat hier beschreven: Schermersluis

Via Krommenie (met de gigantische fabriek waar ons linoleum, en vele andere vloerbedekkers vandaan komen) komen we dan op het Alkmaarder meer. We gooien het anker uit en gaan lekker zwemmen en van de zon genieten, afgekoeld door een straf windje.

Als tegen half vier de wind plotseling sterk aanhaalt tot boven de 20 knopen (dikke windkracht 5), vertrekken we naar de jachthaven van de Alkmaarsche Roei- en Zeilvereeniging ARZV in Akersloot. Het is nog even een uitdaging om met die wind aan hoger wal aan te leggen, maar dat lukt in een tweede poging.

We melden ons bij de havenmeester, en gaan vanavond lekker eten in het haven restaurant !
















de vandaag gevaren route :



Geen opmerkingen:

Een reactie posten