donderdag 19 juli 2018

IJmuiden - Stellendam


donderdag 19 juli 2018

Na een paar dagen harde wind, beloven de weerberichten vandaag perfecte omstandigheden. Vergeet het maar. Zoals zo vaak deze zomer blijken de lokale omstandigheden soms behoorlijk af te wijken. Vanmorgen wordt voor mist gewaarschuwd, maar dat valt reuze mee. Wat niet meevalt is de heftige deining, die nog steeds doorstaat van de afgelopen dagen. We hijsen al in de haven het grootzeil, helaas maken we met de 10 knopen wind uit het noorden, en de flinke stroom die de eerste uren tegen ons is, te weinig voortgang. Meer dan 2 knopen snelheid over de grond blijft er niet over. Het grootzeil laten we vastgesjord wel staan, om als slingerdemper dienst te doen. De deining loopt schuin van stuurboord achter binnen, wat het sturen bemoeilijkt en het varen onaangenaam maakt. Het ene moment zak je een dal in, het volgende moment klauter je bergop. Deels veroorzaakt door wind tegen stroom.

Tot Scheveningen blijft het knokken, dan gaat de stroom meelopen, gaat de motor uit, en kunnen we zeilen ! We zijn omringd met diverse groepen wedstrijdzeilers, die meedoen aan de WK zeezeilen (dat evenement is de reden dat Marina Scheveningen de maand juli voor toerzeilers dicht is). We zien de Akzo Nobel (die van de Volvo ocean race) vlakbij passeren, waarschijnlijk een PR tochtje met relaties ! We varen rechtstreeks naar de voor jachten aangewezen oversteekplaats van de Maasgeul, melden ons aan bij de sector Maasmond. Als we bijna de geul gepasseerd zijn, worden we door de verkeersleiding opgeroepen dat er een binnenlopend vrachtschip ongeveer op onze route zit, maar als we onze snelheid en koers vasthouden, we geen problemen hoeven te verwachten.

Zoals we al eerder hebben gemeld is de route rond de Maasvlakte een klotsbak, maar eenmaal in de beschutting van diezelfde Maasvlakte als we naar het Slijkgat wenden, wordt het beter. We zeilen zelfs op recordsnelheid als we halve wind richting Stellendam kunnen sturen. Rond 18:45 meren we af bij de wachtplaats voor de Goereese sluis, die ons naar het Haringvliet moet brengen. Een half uurtje later parkeren we de 'Chip' in het opvang kommetje van Marina Stellendam. Zoals gebruikelijk, blijkt de havenmeester gevlogen. Onbegrijpelijk, de haven Scheveningen ligt er al uit, Stellendam is dan de eerste zeehaven waar je terecht kunt na IJmuiden.


de vandaag gevaren route :




Geen opmerkingen:

Een reactie posten