woensdag 22 augustus 2018

Klein vermaak


Door allerlei verplichtingen zijn langere tochten op dit moment niet in te passen. Bovendien werkt het weer de laatste weken ook niet echt mee, als je dat afzet tegen de geweldige zomer die we hebben gehad. Af en toe stappen we even op de boot of overnachten zelfs. We verwelkomen de 'Stormvogel' met aan boord Martijn, Lies, Jens en Ruben als ze na hun rondje Wadden via de Maassluis en het Spui weer op hun thuiswater de Grevelingen aankomen. Op de Mosselbank pikken we Jens en Ruben op, kunnen Martijn en Liesbeth ongestoord de boot opruimen in Scharendijke.  Als we 's avonds de jongens weer in Scharendijke afleveren, gaan we lekker met z'n allen naar de lokale Italiaan.

Op zaterdag 18 augustus doen we mee met de BBQ die door het Zeilersforum voor de afdeling 'Zuid' op de Mosselbank is gepland. Het zeilersforum is een grote internetcommunity met meer dan 10.000 leden, die op een eigen forum alles bespreken wat ook maar iets met varen en zeilen te maken heeft, zie hier.
We varen 's avonds in het laatste licht nog terug naar de jachthaven, en blijven de zondag daarop aan boord.

Op dinsdag 21-8 krijgt de motor van de baas een verwenbeurt en een algehele inspectie. Onze Yanmar heeft direkte buitenwaterkoeling, wat zeker op zout water aanslag opbouwt in het koelwatersysteem. Dat vergt na een bepaald aantal motoruren een ontkalkingsprocedure. We hebben dit jaar tot  nu toe 127 (soms heftige)  motoruren gemaakt, de trouwe Yanmar deed dit zonder mokken en heeft geen slag gemist.

In totaal staat de teller op 1374 motoruren sinds de inbouw van een nieuwe motor in 2007, een mooi moment om het ontkalken voor de winterstop te doen. Voorschrift is ook om de 100 uur olie verversen, dat nemen we gelijk mee. Gasslangen hebben tegenwoordig een vervaldatum, die worden ook vervangen door verse exemplaren die weer 4 jaar meekunnen. Met de veiligheid aan boord kun je geen risico nemen. Na zo'n beurt denk je altijd dat de motor beter loopt, maar dat zit natuurlijk tussen de oren.

De blog wordt steeds beter bekeken, de teller staat inmiddels over de 90.000 ! Misschien dat we dit jaar nog door de grens van 100.000 hits gaan.



woensdag 8 augustus 2018

De hitte slaat toe


zondag 5 augustus - woensdag 8 augustus  2018

Wij als vakantiegangers hebben deze recordzomer geen klagen over het weer, de zonneschijn en de temperatuur. Alhoewel de boeren en tuinders terecht wel klagen, de neerslaghoeveelheid loopt al ver achter, en van alle gras is de kleur intussen van groen in donkergeel veranderd.
De weerberichten voorspellen voor de komende week er nog een schepje bovenop qua temperatuur, het gaat tropisch worden met temperaturen ver boven de 30 graden.

Voor de komende dagen wordt de routine dat we na het ontbijt de Grevelingen opvaren, voor anker gaan en de rest van de dag in de kuip genieten van het uitzicht, met af en toe een verfrissende duik. En als het al te heet wordt, dan varen we een stukje om wind te vangen.

Voor dinsdag hebben we Lucie en Jan uitgenodigd, die in Dongen ongeveer geroosterd worden en hun huis niet uitkomen. Na de koffie met gebak maken we varend een rondje langs de Mosselbank eilandjes en de fraai verbouwde jachthaven van Bruinisse, en gaan dan voor anker ter hoogte van het gehucht Battenoord. Wij zijn niet de enigen die verkoeling op het water zoeken, er wordt door veel schepen geankerd, nu er door een gebrek aan wind niet gezeild kan worden.

Als we uitgezwommen zijn, gaan we een stukje varen.  We vertrekken in westelijke richting, en nemen het vaarwater 'Hals', dat achter het langgerekte eiland Veermansplaat langs loopt.
Tot onze verbazing zien we plotseling op de strekdammetjes daar, een deel van de intussen flink gegroeide Grevelingen zeehondenpopulatie liggen te luieren.

Er zwemmen in de Grevelingen op dit moment al ver over de honderd zeehonden rond, die door het ontbreken van getij hier een luizenleventje hebben. Ze hebben kennelijk geen moeite om hun dagelijks rantsoen van 10-15 kilo vis bij elkaar te scharrelen. In Nederland komt de 'gewone' en de grijze zeehond het meeste voor. De vrouwtjes zijn min of meer beige van kleur, de mannetjes zijn veel donkerder.

Intussen zien we onweerswolken zich aan de horizon samenpakken, we stomen langzaam weer op richting de haven. De pot schaft vandaag een lekkere Japanse roerbak met kipdijen. Van het onweer lijkt voorlopig niets te komen, we zitten nog lang in de kuip na te genieten. Het is al donker als de gasten huiswaarts keren.

Woensdag gaan we voorlopig weer naar Maassluis. De weersvooruitzichten zijn alarmerend slecht. Zodra het weer opknapt, zullen we waarschijnlijk weer terugkeren naar de jachthaven, maar door allerlei afspraken zijn langere tochten op dit moment niet voorzien. Maar het seizoen is nog niet ten einde !

zondag 5 augustus 2018

Kleinzonen Arnold en Bart een weekje aan boord


zondag 29 juli - zaterdag 4 augustus 2018

Op zondag vieren we met z'n allen de verjaardag van Thijs in Akkrum. Geweldig feestje ! 's Avonds laden we Arnold en Bart met hun bagage in de Focus, en rijden in een ruk de 250 km naar Herkingen. De boot hebben we al voorbereid op de komst van de logees, er hoeft niet veel meer verbouwd te worden voor ze te kooi kunnen.

Nadat we de vermoeienissen van het weekend hebben weggeslapen, vertrekken we op maandag naar het meest westelijke puntje van de Grevelingen, waar de West Repart recreatiehaven is ingericht door Rijkswaterstaat. Het is een Eldorado voor kids, het is er dan ook behoorlijk druk. We kunnen de Chip met enige moeite nog net tussen twee grotere boten aan een steiger aan de kant wurmen.

Vanuit de haven loop je door een tunneltje zo naar het Noordzeestrand langs de Brouwersdam. En ook in de haven is een leuk strandje, met spannende klimwerktuigen boven het water.
Op het terrein staat een oude Engelse dubbeldekker, ingericht als snackcar. Hij verkoopt van alles van ijs tot heerlijke kibbeling.

We blijven hier drie dagen liggen, met het heerlijke weer deze zomer pendelen we heen en weer tussen zee en Grevelingen. De jongens vermaken zich uitstekend. Als we vragen wanneer ze weer naar huis willen zeggen ze  tot 'als we zelf op vakantie gaan'. Dat zou over anderhalve week zijn, dat wordt wel erg lang. we houden het voorlopig maar tot het komend weekend, met alle opties om ze eventueel eerder thuis af te leveren.

Voor de 'Chip' is dit meteen een test om in de rimboe te overleven, zonder walstroom en stromend water naast de deur. Wij liggen eigenlijk altijd in prima geoutilleerde jachthavens, waar alle voorzieingen onder handbereik zijn. Op de accumonitor houden we de laadtoestand van 210 Ah semi-tractie accu's in de gaten. Eigenlijk kunnen we hier wel een week mee vooruit, ondanks heftig Ipad en Iphone gebruik, en de koeling die overuren maakt met het hete weer. Het zonnepaneel doet met de brandende zon flink z'n best om overdag de zaak iets bij te houden.

Op flinke afstand is een toilet- en douchegebouw beschikbaar, met stromend (koud) water. Ons boordtoilet staat op de aan boord aanwezige vuilwatertank geschakeld. Dat blijkt na drie dagen de beperkende factor in de voorzieningen, als uit de ontluchting aan de zijkant van de boot vloeistof spuit als we het toilet doorpompen.

De zonsondergangen zijn een plaatje, helemaal als we na een dag naar de buitenzijde van de steiger kunnen verhuizen met een schitterend vrij uitzicht over de Grevelingen. Op woensdag varen we terug naar Herkingen, de voorraadkast is leeg. Onderweg zetten we de buitenboordkraan van de vuilwatertank open, en varen enige tijd met een vreemd spoor achter de boot. Gelukkig staat de weinige wind de goede kant op.


Op verzoek van onze gasten eten we pizza, met het kleine oventje dat we hebben duurt het wel lang voordat de voorraad pizza's weggebakken is. Voor Bart, die alleen maar witte Magnums eet, hebben we een voorraadje ijs opgeslagen in de publieke diepvriezer op onze jachthaven.

Op donderdag vertrekken we naar het oostelijke 'Mosselbank' eiland, waar we een nachtje blijven liggen. Bij de hoge temperaturen deze week vinden we verkoeling bij het strandje op dit eiland. De jongens sluiten vriendschap met een heel stel leeftijdsgenoten, en hebben het druk met krabben en het bouwen van zandconstructies op het strand.

Vrijdag varen we terug naar de haven, er moet opnieuw gefoerageerd worden. Louis en Louise komen 's avonds naar Herkingen. Ze mogen op de jachthaven hun tent opzetten om te overnachten. Zaterdag varen we verkoelend over de Grevelingen, en vereren Brouwershaven met een bezoek. We laten ons een visje en een ijsje lekker smaken, en gaan dan voor anker onder Stampersplaat, het paarden eiland, waar lekker kan worden gezwommen.

Tijdens de terugreis naar de haven betrekt de lucht en gaat het steeds  harder waaien. Aanvankelijk varen we op de genua, maar als de wind op een gegeven moment een snelheid van 22 knopen bereikt (windkracht 6) met flinke uitschieters naar boven, wordt het tijd om met zo'n volle boot het zeil binnen te halen en op de motor verder te gaan. De korte golfslag loopt flink op, maar niemand wordt zeeziek.

Eenmaal binnen de pieren van de toegangsgeul naar Herkingen, blijft van de golven weinig over. Er vaart een hele aaneengesloten colonne van schepen, die met deze wind huiswaarts keren. De wind waait vanuit het noorden flink door, in langsrichting van de geul. Niet ver buiten de haven zien we een jeugdbootje in de problemen. Kennelijk is het bootje plat gegaan door de wind, en staat aan de zijkant van de geul een jongeman tot aan z'n borst in het water, die het bootje vasthoudt, maar verder niets kan beginnen om de zaak te klaren. Z'n vrouwelijke zeilmaat zit aan boord, om het klapperende zeil in bedwang te houden. Iedereen in de file vaart vrolijk langs, zonder acht te slaan op de toch wel benarde positie van het stel en het bootje.

Ik roep of  ze een sleep willen, een vraag die bevestigend wordt beantwoord. We gaan uit de file, varen een stukje terug, keren de boot en varen langzaam tegen de wind in langszij van het bootje. Met een oog op de nu snel teruglopende dieptemeter, en het andere oog op onverhoopt losdrijvende lijnen, gooien we ze een lijntje toe, met de instructie die meteen te beleggen op de voorste kikker van het bootje, en het zeil te laten zakken. Al slepend varen we de haven binnen, waar de familie van het stel het hele spektakel vanaf het havenhoofd heeft kunnen zien. We leveren ze af bij de jollensteiger, waar we worden bedankt voor de moeite.

Wij zoeken onze ligplaats op. Terwijl de spullen van de jongens verzameld en ingepakt worden, maakt Irene nog iets eetbaars. Met een tot het dak volgeladen Peugeot vertrekken de jongelui richting Ouderkerk. De wind is intussen gaan liggen, wij genieten in de kuip rustig na van een drukke maar gezellige week.